ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Παγκόσμια καινοτομία από την Ελλάδα: Κέικ αποκατάστασης FEED-BACK

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6977581822 και 6978331980

Σύμφωνα με μελέτες, η χορήγηση συμπληρωμάτων μίγματος υδατανθράκων-πρωτεϊνών σε συγκεκριμένη αναλογία μπορεί να αυξήσει την απόδοση και να μειώσει την μυϊκή καταστροφή και τον κάματο (Baty et al., 2007, Hawley et al., 1997, Saunders et al., 2004, White et al., 2008). Η αρχή στην οποία στηρίζονται οι παραπάνω ερευνητικές εργασίες είναι η ικανότητα επανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου μετά την άσκηση, το οποίο θεωρείται ως βασικό καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης (Betts et al., 2007). Η αποκατάσταση λοιπόν μετά από άσκηση αποτελεί βασικό στοιχείο του FEED-BACK το οποίο με την μοναδική σύσταση του που στηρίζεται σε πολυετείς μελέτες μπορεί να αποτελέσει έναν αναντικατάστατο σύμμαχο στους οργανισμούς που έχουν καταπονηθεί με την προπόνηση αλλά και σε όσους θέλουν μετά από μια κουραστική μέρα ένα επιστημονικά ελεγμένο τρόφιμο που θα τους βοηθήσει να αναλάβουν (μαθητές, σκληρά εργαζόμενοι κλπ).

Το FEED-BACK παρουσιάζει μια παγκόσμια καινοτομία όσον αφορά στα συστατικά του. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης τυρογάλακτος και ενός μίγματος πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων κάνει το FEED-BACK την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων μειώνοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα.
Η πρωτοτυπία της σύνθεσης του FEED-BACK στηρίζεται και στην πρώτη ύλη που παράγεται είτε από πιστοποιημένα αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ελλάδα, είτε από ζώα που εκτρέφονται κάτω από πρότυπες συνθήκες σε Ελληνικά αγροκτήματα.

Το προϊόν FEED-BACK αποτελεί καρπό της συνεργασίας της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ με τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα*.

Τα εκχυλίσματα της πρωτεΐνης που προέρχεται από τον ορό γάλακτος (whey) αποτελούν δημοφιλή συμπληρώματα στο χώρο της αθλητικής διατροφής. Τα εκχυλίσματα αυτά αποτελούν πρωτεϊνικά συμπληρώματα υψηλής βιολογικής αξίας και ενισχύουν όχι μόνο τη σωματική απόδοση αλλά και τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό ενώ βρέθηκε ότι μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον χώρο του αθλητισμού βελτιώνοντας την αθλητική απόδοση. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί ένας αριθμός κλινικών μελετών με επιτυχή αποτελέσματα όσον αφορά τη συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης γάλακτος στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου , της HIV, της ηπατίτιδας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της νεφροπάθειας ατόμων με διαβήτη τύπου 2, της οστεοπόρωσης, της υπερχοληστερολαιμίας και του έλκους στο στομάχι.

Τα βιολογικά συστατικά της πρωτεΐνης γάλακτος παρουσιάζουν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και άλλων βιολογικών μηχανισμών. Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι η άσκηση προκαλεί την ανάπτυξη οξειδωτικού στρες στο εξαιτίας της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) και ειδικά αυτής του ανιόντος του υπεροξειδίου (Ο2•-). Η αύξηση της κατανάλωσης οξυγόνου κατά την άσκηση οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής ROS οι οποίες μπορούν να έχουν ανασταλτικό ρόλο όσον αφορά την αθλητική απόδοση. Έτσι, η λειτουργία του αντιοξειδωτικού μηχανισμού αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την αύξηση της αερόβιας αθλητικής απόδοσης. Το αντιοξειδωτικό σύστημα της γλουταθειόνης (GSH) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ενδογενείς μη-ενζυμικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς. Η χημική ομάδα της θειόλης στην κυστεϊνη ευθύνεται για την αντιοξειδωτική δράση του μορίου της GSH. Ο βασικός μηχανισμός μέσω του οποίου η πρωτεΐνη γάλακτος πιστεύεται ότι εκφράζει τις ευεργετικές της δράσης είναι η ενδοκυτταρική μετατροπή του αμινοξέος κυστείνη σε γλουταθειόνη. Ένα εκχύλισμα πρωτεΐνης γάλακτος με μεγάλη περιεκτικότητα σε αμινοξέα κυστείνης αντιπροσωπεύει ένα αποτελεσματικό σύστημα παροχής κυστείνης για την αναπαραγωγή της γλουταθειόνης.mages/stories/kaplanidi_filadio_feedback.pdf

Η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης γάλακτος ενισχύει τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό ενώ φαίνεται ότι έχει και εργογόνα αποτελέσματα αφού βρέθηκε ότι βελτιώνει την παραγωγή μυϊκής ισχύος. Η πρωτεΐνη γάλακτος βρέθηκε ότι προλαμβάνει την ανάπτυξη οξειδωτικού στρες κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης όπως αυτό διαπιστώθηκε με τη μέτρηση της συγκέντρωσης ελευθέρων ριζών (με ESR), την μέτρηση του λόγου GSH/GSSG και των δεικτών λιπιδιακής υπεροξείδωσης (TBARS), πιθανά εξαιτίας της ενίσχυσης της σύνθεσης και χρήσης της γλουταθειόνης.

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Είναι εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘ Food for life’ για την 2007-2013.
Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους τρεξίματος και κολύμβησης. Το 2007 κολύμπησε τον διεθνή διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας 16 χιλιόμετρα σε 5 ώρες και 59 λεπτά. Είναι παντρεμένος με την Χαριτίνη Νέπκα, ιατρό κυτταρολόγο, μαραθωνοδρόμο και μία κόρη την Αναστασία 14 ετών παίκτρια υδατοσφαίρισης στον Ναυτικό Όμιλο Λάρισας.

 

Δείτε το φυλλάδιο μας.

 

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου...

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων