ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

ΤΣΙΠΡΑΣ: "Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευθεί;"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ των αρχηγών υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην οικονομία. Χαρακτήρισε "παράλογο" τον ΕΝΦΙΑ και προανήγγειλε εκ νέου την κατάργηση του. 



Έθεσε το διακύβευμα των εκλογών, καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν "ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευθεί; Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ή εμείς; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός".


Στην δήλωσή του με την οποία έκλεισε την τηλεμαχία, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι στις 25 Ιανουαρίου, ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, δώσαμε στιγμές ανάτασης και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το δημοψήφισμα ζητήσαμε μια καλύτερη συμφωνία και τα καταφέραμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό καθεστώς, με την διαπλοκή και την διαφθορά, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι στο χέρι μας να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω, κατέληξε.


Επιπλέον χαρακτήρισε τα μέτρα της νέας συμφωνίας "αναγκαίους συμβιβασμούς". "Η συμφωνία αυτή είχε και ορισμένους συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίο να γίνουν. Παρόλα αυτά επειδή ο λαός μας δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου θυμάται τι είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι φέραμε εμείς", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


"Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε επί της ΝΔ ακριβώς επειδή δεν διαπραγματεύτηκε και μας τον φόρτωσε στην πλάτη. Θα καταργηθεί στο μέλλον αλλά τώρα δεν τα καταφέραμε", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Στην ελεύθερη τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Ευ. Μεϊμαράκη για την κριτική που ασκεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε την χώρα με 90 δισ. ευρώ. Μάλιστα εξήγησε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει τεθεί από την Σύνοδο Κορυφής, το ΔΝΤ, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευθεί; Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ή εμείς; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


"Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεων μας"

"Είχαμε μπροστά μας τις υποσχέσεις για πλεονάσματα 3% και 4% και καταφέραμε να τα μειώσουμε και να κερδίσουμε 20 δισ. ευρώ. Πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ για να εκκινήσει και πάλι η οικονομία. Και πήραμε τη δέσμευση για το χρέος το κομβικό θέμα για την ελληνική οικονομία. Σε αυτή τη μάχη δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μέρος των δεσμεύσεων μας. Ο αγώνας συνεχίζεται και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Σε ερώτηση για την επιλογή του Γ.Βαρουφάκη για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις στο εξωτερικό υπήρξαν επιλογές που έδωσαν μία δυναμική στην αρχή. Τόνωσαν το ηθικό του ελληνικού λαού. Στην πορεία υπήρξαν υπερβολές και λάθη. Την κρίσιμη στιγμή πήραμε την απόφαση να βάλουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού πάνω απ’ όλα".


"Χρειάζεται διάλογος και όχι προκαταλήψεις"


Συναίνεση και διάλογο για την Παιδεία και τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τον τομέα αυτό.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Παιδεία μπορεί να καταστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, παρά την αιμορραγία μυαλών και επιστημόνων που παρατηρείται. Υπεραμύνθηκε των επενδύσεων στους κρίσιμους χώρους της Παιδείας και της έρευνας με την ενίσχυση όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος.


"Να σταματήσει η υποκρισία για το μεταναστευτικό"


Για το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία σε αυτό το θέμα και για στοχευμένες επιθέσεις κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. "Φτάνει πραγματικά. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς πάνω στα βήματα που έκανε η κυβέρνηση μας με τον κ. Μπουζάλα που είναι επιλογή που πρότεινα εγώ στην κυρία Θάνου. Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να φορτώσετε τα πάντα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ χρειάζεται ευθύνη και όχι ψηφοθηρία" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του λέγοντας ότι "είχε την προνοητικότητα να φτιάξει υπουργικό χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις περιοριζόντουσαν σε επιχειρήσεις "σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας".


"Δεν πήγα να ζητήσω χρήματα στη Ρωσία"


Μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας ήταν η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.


"Καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας. Εγώ ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα γιατί όλοι γνωρίζουν ότι μία χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να πηγαίνει και να ζητάει κάλυψη από εταίρους, που μπορεί να έχει σημαντικές σχέσεις, αλλά βρίσκονται εκτός πλαισίου της ευρωζώνης. Εμείς βρεθήκαμε και στην Ρωσία και την Κίνα και τις χώρες των BRICS για να διαμορφώσουμε τις προοπτικές συνεργασιών. Η χώρα πρέπει και μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος. Αυτή ήταν πολιτική μας, η στρατηγική μας και αυτή ήταν η κατεύθυνση που πήραμε" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


"Δηλαδή αν ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ρωσία ή την Κίνα είναι ανοιχτή μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Αντιμετωπίσαμε κρίσεις αλλά τις αποσοβήσαμε. Η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στα εξωτερικά θέματα" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Πρέπει να μπει μία τάξη στα ΜΜΕ


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών σημείωσε ότι "είμαι περήφανος που αυτό το ντιμπέιτ διεξάγεται στην ΕΡΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς την έκλεισε σε μία νύχτα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανομία, ένα τέλος στην ασυδοσία. Αψηφήσαμε τον πόλεμο που έγινε από μερίδα ΜΜΕ. Δεν θα εκδικηθούμε κανέναν αλλά θα μπει μία τάξη".


"Στις 25 Ιανουαρίου δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, δώσαμε στιγμές αξιοπρέπειας τα βάλαμε με ισχυρούς και ανοίξαμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Κάποιοι λένε ότι οι μάχες τελείωσαν οι πιο κρίσιμες μάχες έρχονται και είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό την διαπλοκή και τη διαφθορά. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω" κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας και πάλι την θετική ψήφο των πολιτών.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων