ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Οι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ώρες μένουν για την ψήφιση της συμφωνίας που πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να οδεύει ολοταχώς για διάσπαση.

 

Σημαντική μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκλείεται να φτάσουν τους 40 δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα από την πλευρά των "προεδρικών" που αναμένεται να την υπερψηφίσουν, καταγγέλλεται "πραξικόπημα" εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ανατροπή της, σε μία προσπάθεια να "πειστούν" οι διαφωνούντες να …μην παίξουν το παιχνίδι των "πραξικοπηματιών".


Τέσσερις ώρες περίπου διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, όπου εξετάστηκε η στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να φέρεται να παρουσιάζει πρόταση επιστροφής της χώρας στο εθνικό νόμισμα.



Με την συνεδρίαση να λήγει χωρίς ανακοινώσεις - στην παρουσία δημοσιογράφων άλλωστε είχε αντιδράσει έντονα από νωρίς κατά την άφιξή του κιόλας στον χώρο ο Στάθης Λεουτσάκος - οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν θα υπερψηφίσουν τα μέτρα, είτε επιλέξουν το "όχι" στη συμφωνία, το "παρών" ή την αποχή.



Την ίδια ώρα, φέρονται αποφασισμένοι να μην παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες, όπως άλλωστε προτίθενται να κάνουν και οι υπουργοί που προέρχονται από την μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας από τον πρωθυπουργό τις όποιες πρωτοβουλίες.



Θεωρούν, εξάλλου, ότι εκείνοι παρέμειναν συνεπείς στις αξίες και τις αρχές του κόμματος, ακόμα και στις προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι η κυβέρνηση που άλλαξε ρότα.



Ο προβληματισμός πάντως είναι παρών, με την Πολιτική Γραμματεία να ξορκίζει χθες σε συνεδρίασή της το ενδεχόμενο λήψης πειθαρχικών μέτρων κατά των διαφωνούντων βουλευτών και να ομονοεί υπέρ της ανάγκης διασφάλισης της ενότητας του κόμματος.



"Όσο είμαι γραμματέας, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω την ενότητα του κόμματος", είπε ο Τάσος Κορωνάκης, ενώ στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε ο υπεύθυνος οργανωτικού του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας.



Η συνεδρίαση όμως, στην οποία τα μέλη του οργάνου ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της συμφωνίας από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε από όλα.



Υπέρ της αλλαγής στάσης, της υπαναχώρησης, έστω και τώρα, από τη συμφωνία και την έξοδο από το ευρώ τάχθηκαν στελέχη της μειοψηφίας, ενώ ότι η χώρα δεν έχει τα απαιτούμενα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει μία επιστροφή στο εθνικό νόμισμα απάντησαν στελέχη της πλειοψηφίας.



Διαπίστωσαν άλλωστε πως ακόμα και η απειλή εκ μέρους της Ελλάδας για επιλογή της εναλλακτικής που θα αποτελούσε το Grexit, δεν υφίστατο από την στιγμή που υπήρχε και παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για Grexit από μερίδα των δανειστών.


Στην Πολιτική Γραμματεία αποτιμήθηκε ως θετικό το ρήγμα που διαπιστώθηκε στην Ευρωζώνη, με την Γαλλία και άλλες χώρες, καθώς και τους θεσμούς να τάσσονται υπέρ της Ελλάδας, κόντρα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους "δορυφόρους" του.



Ακόμα και "προεδρικοί", πάντως, παραδέχθηκαν ότι η συμφωνία είναι κακή, πέραν από την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και πως θα συγκρουστούν με τη συνείδησή τους, σημειώνοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τον λαό στην καταστροφή μέσα από μία άτακτη χρεοκοπία.


Από τη συζήτηση, δεν έλειψαν και οι αναφορές σε εκλογές, με τον Παναγιώτη Ρήγα να εισηγείται ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει στην εξουσία, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση και σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στην οικονομία, και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.



Στη συνεδρίαση ετέθη εκ νέου το αίτημα για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που έγινε δεκτό, χωρίς πάντως να έχει προς ώρας προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος σύγκλησης του οργάνου.


Στον κατάλογο των διαφωνούντων, χθες, προστέθηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όσο οι βουλευτές του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Ελένη Σωτηρίου.



Οι δύο πρώτοι μάλιστα, διεμήνυσαν ήδη ότι δεν θα παραιτηθούν, ενώ κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η Ελένη Σωτηρίου, που πάντως φέρεται να ακολουθεί στην παραίτηση τον σύντροφό της στην ΚΟΕ Δημήτρη Κοδέλα.


Προς παραίτηση τόσο από τον υπουργικό της θώκο, όσο και από τη βουλευτική της έδρα, οδεύει κατά πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ αντίθετα, πως "ό,τι και αν ψηφίσει, θα διατηρήσει την έδρα του" ξεκαθάρισε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Ζερδελής.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων