ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Για την αθλήτρια Βούλα... ρε γαμώτο!

Υπάρχει ένας τρόπος, λένε, να ξεχωρίζεις τους πιο σημαντικούς. Μπορείς να μπεις στη θέση τους και να κάνεις το ίδιο; Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια από τις δύο ιδιότητες της Βούλας Πατουλίδου ήταν η πιο σημαντική. Αθλήτρια ή πολιτικός; 

 

Στις 29 Μαρτίου 1965, σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, γεννήθηκε η πρώτη Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης. Το ήξερε η ίδια τότε; Πορφανώς όχι. Το ίδιο το DNA της, όμως, "ήξερε" ότι έχει γεννηθεί για να γίνει αθλήτρια. Για πολιτικός, μάλλον και το ίδιο δεν ήταν πολύ σίγουρο... 

 

Ας ξεχωρίσουμε, λοιπόν, με τον τρόπο που λέγαμε το πιο σημαντικό από τα δύο. Πόσοι θα μπορούσαν να είναι το 1992 στη θέση της, όταν στις 5 Αυγούστου με χρόνο 12.64 στα 100μ. εμπόδια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης; Πόσοι; Γιατί για την πορεία της στην πολιτική σκηνή, μπορούμε προφανώς να σκεφτούμε περισσότερους. Πολλούς περισσότερους... 

Για την αθλήτρια Βούλα... ρε γαμώτο. Σε αυτήν ας σταθούμε, λοιπόν, παραφράζοντας εκείνο που η ίδια είχε πει τη "χρυσή" βραδιά της και έμεινε σφηνωμένο στην καρδιά και την ψυχή του Ελληνα. "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο..." Αλλωστε, όλο αυτό που έζησε τότε, το έκανε τελικά και βιβλίο. Με τίτλο, που μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι άλλος: "Εκρηξη ψυχής". 

 

Η Βούλα Πατουλίδου, λοιπόν, γεννήθηκε στο Τριπόταμο Φλώρινας στις 29 Μαρτίου 1965. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, το Γυμνάσιο στα Γρεβενά και το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτος και πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. "Αθλήτρια από κούνια", που λένε. 

Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1988 στη Σεούλ, κατέλαβε τη 15η θέση στα 100μ. Στις 5 Αυγούστου του 1992, κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 100μ. εμπόδια. Τότε που η Ντίβερς σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο και η Βούλα έβαλε τη... βούλα της στην κούρσα. Στη συνέχεια, άλλαξε άθλημα και το 1996, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας, η Πατουλίδου ήρθε δέκατη στον τελικό του μήκους. Από το 2000 επέστρεψε στα 100 και τα 60μ. και το καλοκαίρι του 2000 συμμετείχε στην τέταρτη Ολυμπιάδα της καριέρας της, στο Σύδνεϊ με την ομάδα σκυταλοδρομίας 400 x 100. Ήταν μέλος και της ολυμπιακής ομάδας του 2004, στα 4 Χ 100μ. Πέντε Ολυμπιακοί Αγώνες. Ξέρετε πολλούς;

 

Οι διακρίσεις της στον αθλητικό χώρο ήταν πολλές. Οι τιμές επίσης. Εχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό Τάγματος Τιμής για την προσφορά της στην Ελλάδα και το Ολυμπιακό Κίνημα. Από το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών με ειδικό έπαθλο. Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την συνεισφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό. Ενώ, το 2004 βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στον αθλητισμό και την παιδεία.

Μάλλον, όμως, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτή: Να διαμένει στην οδό  Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου 6, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σε μια οδό που φέρει το όνομά της! 

 

Οσο για την πολιτική, μετά την καριέρα της ως αθλήτρια μπήκε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφια Νομάρχης στη Θεσσαλονίκη το 2006, ενώ στις 27 Ιουνίου 2006 παρουσίασε το συνδυασμό της "Για τη Θεσσαλονίκη". Στις ελληνικές Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2014, συμμετείχε στον συνδυασμό Απόστολος Τζιτζικώστας "Αλληλεγγύη Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία" και εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρξε, όμως, κάτι πιο "δυνατό" από τη φωνή της εκείνη την καλοκαιρινή βραδιά: "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο". 

 

Ακούστε το και στο video που ακολουθεί. Αφού δείτε όλες τις κούρσες που το 1992 την οδήγησαν στον τελικό και βέβαια την κούρσα που της (μας) έδωσε το χρυσό μετάλλιο.

VIDEO

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων