ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Σάββας Παντελίδης: Η ζωή ενός προπονητή!

Ο προπονητής του Αστέρα Σάββας Παντελίδης παραχώρησε μια διαφορετική συνέντευξη στο περιοδικό Mr-football. Mια συνέντευξη στην οποία μιλά για την αγωνιστική του φιλοσοφία και τις τεχνικές που ακολουθεί στη δουλειά του.

 

ΑΣΤΕΡΑΣ Ατρόμητος

Μια συνέντευξη μέσα από την οποία φαίνεται το μεράκι και η αγάπη για την δουλειά του. Ο τεχνικός του ΑΣΤΕΡΑ μίλησε για όλα όσα υπάρχουν στο κεφάλι ενός σύγχρονου προπονητή.

Περιγράψτε πότε και πώς ξεκίνησε η προπονητική σας καριέρα και ποια είναι η σταδιοδρομία σας μέχρι τώρα;

"Ξεκίνησα ως βοηθός προπονητή του κ. Παράσχου στη Χαλκηδόνα. Έμεινα στη Χαλκηδόνα 3 αγωνιστικές περιόδους. Μία στη B΄ Εθνική και δύο στην Α΄ Εθνική, όπου κάναμε μία καλή πορεία. Κατόπιν αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσω, αλλά τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα...

Ξεκίνησα από τη Δ΄ Εθνική ουσιαστικά, από το Μοσχάτο, μετά ανέβηκα δύο κατηγορίες πηγαίνοντας στον Θρασύβουλο Φυλής (2005-2007). Τελείωσα την αγωνιστική σεζόν χάνοντας για έναν βαθμό την παραμονή. Μετά άρχισαν πάλι τα δύσκολα. Πήγαμε στη Γ΄ Εθνική και καταφέραμε στα μπαράζ να ανεβούμε από τη Γ΄ Εθνική στη Β΄ Εθνική. 

Το 2011 έφτασα στον Πανθρακικό στη Football League, ύστερα από 2-3 ομάδες. (Σημ. εκδ.: Ρόδος περίοδος 2007-2008, Φωστήρας περίοδος 2008-2009, Καλλιθέα το 2009. Η Καλλλιθέα ανέβηκε από τη Γ΄ Εθνική στη Β΄ Εθνική με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο. Έκανε επίσης σύντομα περάσματα από Αιγάλεω, Α.Ο. Τρίκαλα, Εθνικό Πειραιώς.) 

Το 2012 πήραμε με τον Πανθρακικό το πρωτάθλημα της Football League και ανεβήκαμε στη Super League. Ουσιαστικά έφτασα στη Super League, κερδίζοντας τις κατηγορίες με τις ομάδες που προπονούσα και όχι παίρνοντας ευκαιρίες. 

Τότε ξεκίνησε η παρουσία μου στη Super League, με μια μικρή διακοπή στον Ολυμπιακό Βόλου στη Football League το 2013. Μετά ακολούθησαν ο ΠΑΣ Γιάννινα το 2013, στον Λεβαδειακό την περίοδο 2014-2015, στον Ηρακλή την περίοδο 2016-2017 και τώρα στον Αστέρα Τρίπολης. 

Ουσιαστικά αυτό που με έχει βοηθήσει είναι ότι έχω δουλέψει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Τίποτα δεν μου φαίνεται περίεργο, παράξενο ή δύσκολο, γιατί έχω βιώσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις".

Ας μιλήσουμε τώρα για καθαρά προπονητικά θέματα. Τι σημαίνει για εσάς η περίοδος προετοιμασίας; 

"Είναι πολύ σημαντική για εμένα η περίοδος προετοιμασίας, γιατί είναι πάνω από όλα μία περίοδος που γνωρίζεις τους ποδοσφαιριστές της ομάδας σου, γνωρίζεις τα προτερήματά τους, γνωρίζεις και τα ελαττώματά τους. Επίσης μπορείς να κάνεις δοκιμές κατά την προετοιμασία που δεν είναι φρόνιμο να τις κάνεις κατά την αγωνιστική περίοδο. Γιατί, αν κάνεις δοκιμές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν, υπάρχει η περίπτωση να χάσεις κάποια παιχνίδια, γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις ορισμένα πράγματα, τα οποία όμως η ομάδα δεν μπορεί να τα κάνει. 

Η περίοδος προετοιμασίας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για να γνωρίσεις τα τεχνικά γνωρίσματα των παιδιών, αλλά για να γνωρίσεις και τους χαρακτήρες τους, να αντιληφθείς πού μπορούν να πάνε, πού μπορούν να φτάσουν. Εν κατακλείδι θα πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η περίοδος προετοιμασίας".

Θεωρείται ότι αν κάνατε προετοιμασία με τις τελευταίες ομάδες σας θα είχατε καλύτερα αποτελέσματα, παρόλο την επιτυχημένη πορεία τους; 

"Πιστεύω πως ναι. Συνήθως οι προετοιμασίες που κάνω είναι αρκετά σκληρές, θέλει λίγο υπομονή από τις ομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα, τουλάχιστον στους φιλικούς αγώνες".

Σε ποιον τομέα δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στις προπονητικές μονάδες κατά την περίοδο της προετοιμασίας (τεχνική, φυσική κατάσταση, σύστημα, στημένες φάσεις κτλ.)

"Νομίζω ότι με σειρά είναι η φυσική κατάσταση, η τακτική και η τεχνική. Στημένες φάσεις δεν δουλεύω πάρα πολύ στην περίοδο προετοιμασίας, αλλά δίνω βαρύτητα στο ψυχολογικό κομμάτι των ποδοσφαιριστών κατά τις στημένες φάσεις. Δηλαδή δουλεύουμε σε υποαριθμία, όταν κάνουμε αμυντικές στημένες φάσεις, και σε υπεραριθμία, όταν κάνουμε επιθετικές, για να δώσουμε ένα κίνητρο παραπάνω στους ποδοσφαιριστές να αισθάνονται πιο σίγουροι κατά τις στημένες φάσεις".

Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς; Να δώσουμε στον ποδοσφαιριστή τις βάσεις για μια καλή φυσική κατάσταση ή τις βασικές αρχές του μοντέλου που θα εφαρμόσουμε;

"Η φυσική κατάσταση είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορεί κανένα σύστημα ή καμία τακτική να υποστηριχθεί σοβαρά, αν ο ποδοσφαιριστής δεν έχει καλή φυσική κατάσταση. Γενικά, αν υπάρχει μία καλή φυσική κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να δουλευτούν σε καλύτερες βάσεις".

Προτιμάτε να είστε κοντά στον ποδοσφαιριστή ή θεωρείτε ότι είναι καλύτερο να κρατάτε αποστάσεις; 

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό να νιώθει ο ποδοσφαιριστής ότι είσαι πολύ κοντά του, αλλά και συγχρόνως τόσο μακριά ώστε να μην «μπορεί να σε ακουμπήσει με το χέρι του». Γιατί σίγουρα αν το παρακάνεις και πας πολύ κοντά σίγουρα θα βγεις χαμένος. Δεν μπορούν όλοι οι ποδοσφαιριστές να καταλάβουν τις αποστάσεις που πρέπει να κρατήσουν. Αυτό που τους εξηγώ κάθε μέρα είναι ότι είμαι ο πατέρας τους πριν και μετά την προπόνηση, αλλά κατά τη διάρκεια της προπόνησης είμαι ο χειρότερος εχθρός τους".

Είναι γνωστό ότι οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που καθορίζουν το σύστημα με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Παρόλα αυτά, ποιο είναι για εσάς το ιδανικό σύστημα και γιατί;

"Δεν αγαπώ κάποιο σύστημα παραπάνω από τα άλλα. Προσπαθώ να ενημερωθώ όσο περισσότερο μπορώ για όλα, γιατί δεν γνωρίζω στην ομάδα που θα πάω τι θα συναντήσω, άρα πρέπει να έχω γνώση όλων.

Απλά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει συμπέσει τα χαρακτηριστικά των παικτών που προπονώ να ταιριάζουν καλύτερα στο 4-2-3-1 που να μπορεί κάποια στιγμή να μεταφραστεί σε 4-3-3 κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Δουλεύω επομένως σε αυτούς τους  δύο σχηματισμούς λόγω των χαρακτηριστικών των παικτών".

Είστε υπέρ της εφαρμογής τεστ αξιολόγησης (εργομετρικά κτλ.) κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

"Ναι είναι απαραίτητο και όχι μόνο μία φορά τη χρονιά αλλά περισσότερες".

Πόσες φορές θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει αξιολόγηση μία ομάδα, ακόμα και μία ερασιτεχνική ομάδα;

"Η ερασιτεχνική τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο. Μία στην αρχή και μια προς το μέσο της περιόδου, για να δούμε πού μπορούμε να πάμε. 

Πρέπει να γίνονται πολύ περισσότερες αξιολογήσεις σε μία επαγγελματική ομάδα, ανά τακτά χρονικά διάστημα, χωρίς να το παρακάνουμε. Έτσι θα καθορίσουμε τον τρόπο δουλειάς ανάμεσα στις αξιολογήσεις, ώστε να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε".

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα αποδυτήρια μιας ομάδας της Σουπερ Λιγκ;

"Οι παίκτες να έχουν πνεύμα μαχητή. Αυτό μπορείς να το περάσεις και στην προπόνηση με διάφορα τρικ. Να μη δέχονται να χάσουν. Να προσπαθούν μέχρι το τέλος, για να μην έρθει η ήττα. Επίσης να υπάρχει ένα ομαδικό πνεύμα από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο, το οποίο να συνδυάζεται με αυστηρή πειθαρχία".

 Τι δεν λείπει πότε από μια προπόνησή σας (μπάλα, δίτερμα, ασκήσεις χαλάρωσης, καλό κλίμα κτλ);

"Νομίζω ότι οι ασκήσεις με μπάλα είναι πολύ σημαντικές. Μπορείς να πάρεις πάρα πολλά από αυτές τις ασκήσεις μέσα στην εβδομάδα. Μπορείς να δουλέψεις το τακτικό κομμάτι χρησιμοποιώντας μπάλα και αγωνιστικά παιχνίδια κατά επέκταση. Αν οι στόχοι σου είναι σωστοί και ο σκοπός που βάζεις για κάθε προπόνηση εκπληρώνεται, τότε το αποτέλεσμα θα φανεί την Κυριακή στο γήπεδο".

Πώς δουλεύετε τις στημένες φάσεις στην ομάδα σας και πόσες ασκήσεις με στημένες φάσεις ενσωματώνετε στις προπονητικές σας μονάδες;

"Αυτή τη στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια δηλαδή, δουλεύω τις στατικές φάσεις πολύ περισσότερο από πριν, βλέποντας στατιστικά το ποσοστό των γκολ που μπαίνουν από στημένες φάσεις. Δουλεύουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά ο στόχος μας στο άμεσο μέλλον είναι να πάει στις τρεις. Για να μην είναι κουραστικό, δεν πρέπει να δουλεύονται όλες οι ασκήσεις σε μία προπονητική μονάδα. Πρέπει να χωρίζεται σε χωριστές ασκήσεις για αμυντική λειτουργία, επιθετική λειτουργία και οι δύο λειτουργίες μαζί, οι οποίες εντάσσονται σε 3 διαφορετικές προπονητικές ομάδες. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις  δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά έχουν μεγάλη ένταση".

Εκτός από τις στημένες φάσεις υπάρχει κάποιος παράγοντας που πρέπει να δουλευτεί στην προπόνηση, γιατί κρίνει έναν αγώνα; 

"Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που πρέπει να δουλευτούν, ανάλογα με την ομάδα. Αν κάτι πάει καλά, δεν πρέπει να ξεχνάς τις αρχές με τις οποίες έχει φτάσει στην επιτυχία. Δηλαδή, αν μία ομάδα έχει μία πολύ καλή αμυντική λειτουργία δεν πρέπει να την ξεχάσεις ποτέ. Πρέπει να τη δουλεύεις συνέχεια, για να μη χαλαρώσει κάποια στιγμή. Το δόγμα όμως στο ποδόσφαιρο είναι ότι αν θέλεις να γίνεις καλύτερος, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να το θέλεις παραπάνω. Αν σταματήσεις να θέλεις να γίνεις καλύτερος, θα πάψεις να είσαι καλός. Άρα πρέπει από οποιοδήποτε σημείο και να βλέπεις την ομάδα σου, να θέλεις ένα βήμα παραπάνω".

Πόση σημασία δίνετε στο τεχνικό τιμ που έχετε σε μια ομάδα; Ποιοι είναι οι ρόλοι τους καθενός;

"Το ιδανικό τεχνικό τιμ είναι πρώτα από όλα αυτό που έχει προκαθορίσει από πριν τις αρμοδιότητες του καθενός. Το οποίο να μπορεί να λειτουργεί ως ομάδα όλοι μαζί, αλλά ο καθένας να μην ξεπερνάει τις αρμοδιότητές του. Να μην μπαίνει κανένας στα χωράφια του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι τους συνεργάτες σου, γιατί αν σέβεσαι τους συνεργάτες σου, τους σέβονται και οι παίκτες. Για παράδειγμα, εγώ θα προτιμούσα ένας παίκτης να μιλήσει άσχημα σε εμένα παρά σε κάποιον από τους συνεργάτες μου... είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

Από εκεί και πέρα το ιδανικό τεχνικό τιμ είναι αυτό που συνεργάζεται και δεν έχει σημασία τι προπόνηση θέλεις να κάνεις αποκλειστικά εσύ στην ομάδα, αλλά πρέπει να συμβουλευτείς τον προπονητή φυσικής κατάστασης, γιατί δεν πρέπει να συγκρούεται ποτέ αυτό που θέλεις να κάνεις στην προπόνηση με αυτό που προτείνει ο προπονητής φυσικής κατάστασης. Πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τις συμβουλές που σου δίνουν οι συνεργάτες σου, γιατί πολλές φορές βλέπεις πράγματα εσύ, αλλά εκείνοι μπορεί να βλέπουν πολλά περισσότερα επειδή είναι άλλα μάτια. Άρα θεωρώ πολύ σημαντικό για ένα τιμ να συζητάει το τι έγινε πριν και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. 

Το τεχνικό τιμ πρέπει να απορροφεί τους κραδασμούς μέσα στην ομάδα, για να μην έρχεται ο προπονητής συνέχεια σε αντιπαράθεση με τους παίκτες. Εγώ, για παράδειγμα, προτιμώ αν ποτέ ακούσουν κάποιο παίκτη να μιλά άσχημα για εμένα, να μη μου το πούνε, δεν θέλω να το μάθω. Γιατί αν ο παίκτης είναι καλός, πρέπει να παίξει και να μην έχω στο μυαλό μου ότι θα έρθω σε αντιπαράθεση μαζί του και ότι θα τον χάσω από την ομάδα.

Το ιδανικό τιμ για τα ελληνικά δεδομένα είναι ο γυμναστής - προπονητής φυσικής κατάστασης, ο βοηθός προπονητής, ο προπονητής τερματοφυλάκων και ένας αναλυτής. Και φυσικά έναν μεταφραστή λόγω των ξένων παικτών".

Ποιος είναι ο εβδομαδιαίος σχεδιασμός σας (προπονήσεις, ρεπό κτλ.);

"Υπάρχει ένα ρεπό την εβδομάδα, το οποίο το τελευταίο διάστημα το βάζουμε τη Δευτέρα, ώστε να έχουμε καλύτερη επαναφορά την Τρίτη, στην περίπτωση που είναι Κυριακή με Κυριακή τα παιχνίδια. Βέβαια υπάρχουν ορισμένες φορές που λειτούργησε καλύτερα να βάλουμε ρεπό την Τρίτη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να έχεις υψηλή ένταση στην προπόνηση της Τετάρτης" 

Αν έχουμε ρεπό τη Δευτέρα, την Τρίτη υπάρχει μία αποκατάσταση για τους παίκτες που έχουν παίξει και μια δυνατή αερόβια προπόνηση για τους υπόλοιπους παίκτες. Την Τετάρτη όλοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης και παιχνίδια σε μικρές σχέσεις και μικρούς χώρους σε υψηλή ένταση. Υψηλής έντασης είναι και η προπόνηση της Πέμπτης και πιο ήπια η προπόνηση της Παρασκευής. Το Σάββατο η προπόνηση αποσκοπεί στο να είναι ήρεμοι οι παίκτες και συγχρόνως έτοιμοι για τον αγώνα της Κυριακής. 

Τακτική διδάσκουμε την Τετάρτη και αφορά περισσότερο την αμυντική λειτουργία, την Πέμπτη αφορά και την αμυντική και την επιθετική λειτουργία και την Παρασκευή αφορά περισσότερο την επιθετική λειτουργία. Το Σάββατο θυμίζουμε απλώς στους παίκτες ορισμένα πράγματα. 

Δίτερμα βάζουμε και την Τετάρτη, την Πέμπτη και συνήθως και την Παρασκευή. Είναι γενικά μικρής διάρκειας σε μικρούς χώρους, με μεγαλύτερο χρονικά αυτό της Πέμπτης. 

Κάνετε και βιντεανάλυση στο πλαίσιο της προπόνησης;

"Αυτό ξεκινά από την Τετάρτη, όπου υπάρχει μια μικρή ανάλυση του παιχνιδιού που έγινε, γιατί πάνω από όλα το σημαντικό δεν είναι ο αντίπαλος που έχεις να αντιμετωπίσεις, αλλά να βελτιώσεις τα λάθη σου, να διορθώσεις τον εαυτό σου και την ομάδα, ώστε να γίνεις καλύτερος και να αντιμετωπίσεις καλύτερα τον επόμενο αντίπαλο. Την Πέμπτη θα ασχοληθούμε με την επιθετική ανάλυση της ομάδας που θα αντιμετωπίσουμε και την Παρασκευή με την αμυντική ανάλυση του αντιπάλου. Δηλαδή την Πέμπτη βλέπουμε ποια είναι είναι τα δυνατά σημεία της ομάδας που θα αντιμετωπίσουμε και την Παρασκευή ποια είναι τα αδύναμα σημεία της".

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σας στιγμή ως προπονητής;

"Η χειρότερη στιγμή μου ήταν όταν έφυγα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, μετά από ένα άτυχο αποτέλεσμα στο Κύπελλο, ενώ η ομάδα δεν ήταν κακή στο πρωτάθλημα. Υπήρχε μια δυσαρέσκεια από τον κόσμο και πιστεύω ότι είχα πολλά ακόμα να δώσω.  Στις καλύτερες στιγμές μου ως προπονητής ήταν η άνοδος με τον Πανθρακικό στη Super League με ένα εκπληκτικό πρωτάθλημα. Θυμάμαι ότι είχαμε κάνει 17 νίκες στην έδρα μας. Επίσης η περσινή επιτυχία με τον Ηρακλή, που συναισθηματικά ήταν κάτι πάρα πολύ δυνατό".

Ποιοι προπονητές σάς έχουν επηρεάσει στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας; 

"Προσωπικά με έχει επηρεάσει στα πρώτα μου χρόνια και μετέπειτα η αγωνιστική φιλοσοφία του Mourinho που αφορά πολλά πράγματα μέσα στο παιχνίδι, όπως το πνεύμα μαχητή, τις πολλές αλλαγές σε πολλά επίπεδα για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. 

Όλους τους προπονητές επίσης πρέπει να τους επηρεάσει η τακτική προσέγγιση των αγώνων από τον Guardiola, όσον αφορά την επιθετική λειτουργία. Τέλος, με επηρέασε στον τρόπο που αντιμετώπιζε τα παιχνίδια ο τωρινός προπονητής της Barcelona, o Ernesto Valverde".

Θεωρείται ότι το επάγγελμα του προπονητή απαιτεί πολλές θυσίες και αν ναι ποιες είναι αυτές; 

"Το επάγγελμα είναι χαρά, για όλους είναι χαρά. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, αλλά και δεν είναι τίποτα εύκολο στη ζωή. Για όλα πρέπει να παλεύεις. Αν θέλεις να πετύχεις, πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό, να μάθεις ότι στις ήττες είσαι μόνος σου ενώ στις νίκες είστε όλοι μαζί. 

Η δουλειά του προπονητή είναι πολύπλευρη. Ο προπονητής πρέπει να έχει γνώσεις, πρέπει να έχει ικανότητες στη διαχείριση προσωπικοτήτων που είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό, γιατί είναι χίλιες φορές καλύτερο να έχεις καλή επαφή με τους παίκτες παρά να σκεφτείς κάτι προπονητικά, κάτι τακτικά, ώστε να δεχθούν πιο εύκολα οι παίκτες αυτά που τους λες και να τα εφαρμόσουν μέσα στο γήπεδο. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι να δουλεύουν πάρα πολύ. Δεν φτάνει μία ώρα μέσα στο γήπεδο. Χρειάζονται πάρα πολλές ώρες δουλειάς την ημέρα, πάνω από 6-7 ώρες καθημερινά... μην πω και παραπάνω, και όλο το τιμ να δουλεύει τόσο, κάτι που στον Αστέρα Τρίπολη έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε, δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες και για αυτό έρχονται και τα αποτελέσματα".

Για έναν νέο προπονητή που τώρα ξεκινάει ποια πιστεύετε ότι είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας προπονητής για να φτάσει υψηλά και τι πρέπει να δουλέψει;

"Πρέπει να διαβάζει πολύ, πρέπει να αναλύει την ομάδα του πολύ, και όταν λέω πολύ εννοώ πολλές ώρες. Δεν μπορεί να γίνει κάτι σε μισή ή μία ώρα την ημέρα. Θέλει το λιγότερο 5-6 ώρες την ημέρα να ασχολείται με την ομάδα του. Πρέπει να έχει υπομονή, να μη προσδοκά ότι τα πράγματα θα γίνουν καλά από τη μία στιγμή στην άλλη, εκτός αν τον βοηθήσει η τύχη. Να προσπαθήσει να διαχειριστεί τους παίκτες του, για να καταλάβει τα αποδυτήρια του, γιατί όταν καταλαβαίνεις τα αποδυτήρια σου καταλαβαίνει και τι μπορείς να περιμένεις από τους παίκτες. Καλά αποδυτήρια σημαίνει ότι η ομάδα θα βγει χαρούμενη στο γήπεδο, κακά αποδυτήρια σημαίνει ότι αυτή η ομάδα δύσκολα θα πετύχει πράγματα στο γήπεδο. Για εμένα το πιο σημαντικό που έχει να κάνει ένας προπονητής είναι να αντιληφθεί ότι η δουλειά του προπονητή ξεκινά τη Δευτέρα και φτάνει μέχρι το Σάββατο. Αυτά που έχει κάνει σε αυτές τις ημέρες θα το δει την Κυριακή στο γήπεδο. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος από το επίπεδο δουλειάς και από τον τρόπο δουλειάς, δεν θα είσαι ικανοποιημένος και από το αποτέλεσμα της Κυριακής".

Λίγα λόγια για το περιοδικό Mr football:

Tο mr-football είναι το πρώτο εξειδικευμένο περιοδικό στην Ελλάδα που απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο προπονητές, γυμναστές, σπουδαστές και αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ, αθλητικούς δημοσιογράφους και γενικότερα σε όλους εκείνους που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Το mr-football βασίζεται στα πρότυπα ενός περιοδικού που εκδίδεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ισπανία από το 2003, το abfutbol, με το οποίο συνεργάζεται σε επίπεδα περιεχομένων, κάτι το οποίο αυξάνει το πρεστίζ του περιοδικού και κατά συνέπεια του αναγνώστη του. 

Σκοπός του mr-football είναι να προσδώσει στον αναγνώστη του όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν σχέση με το σύγχρονο ποδόσφαιρο καλύπτοντας όλες τις παραμέτρους της προπόνησης και του αγώνα.

Ξεκινώντας από την Φυσική Κατάσταση περνάμε στην Τεχνική και την Τακτική για να καταλήξουμε σε θέματα όπως η Ψυχολογία, η Διατροφή, η Αθλητική αποκατάσταση.

Σε κάθε τεύχος του mr-football θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε μια συνέντευξη ενός προπονητή της Πριμέρα Ντιβισιόν και όχι μόνο, με σκοπό να γνωρίσετε τον τρόπο λειτουργίας ενός προπονητή που βρίσκετε στην ελίτ του ποδοσφαίρου. Θα υπάρχουν επιστημονικά άρθρα τα οποία θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του προπονητικού σχεδιασμού, από Τεχνική, Τακτική και Φυσική Κατάσταση μέχρι Κανονισμούς Ποδοσφαίρου, Διατροφή, Ψυχολογία και Αθλητιατρικά θέματα. Τέλος σε κάθε τεύχος θα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασκήσεων, σχεδιασμένος με ένα εξειδικευμένο software προκειμένου να είναι εύχρηστο και κατανοητό.

 To a-s θέλει να ευχαριστήσει τις εκδόσεις www.sportbook.gr καθώς και τον Κ. Ηλία Τσιπτσέ για την παραχώρηση της συνέντευξης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

# Ομάδα Α Ν Ι Η Β
1 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 33 11 5 17 38
2 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 33 9 11 13 38
3 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 33 9 9 15 36
4 ΟΦΗ 33 7 14 12 35
5 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 33 7 13 13 34
6 ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ 33 8 9 16 33
7 ΚΗΦΙΣΙΑ 33 6 10 17 28
8 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 33 4 11 18 23

Ροη Ειδησεων