ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

NBA: Η επανάσταση θα μεταδοθεί από τους δέκτες μας

Ο Αντώνης Ραυτόπουλος, σπουδάζει στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσω του a-s, σχολιάζει την ιστορική απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην αγωνιστούν στο Game 5 ως ένδειξη διαμαρτυρίας, με αφορμή το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικανό στις ΗΠΑ.

Πρωτοφανή είναι τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στον «μαγικό κόσμο» του NBA. Με μία τολμηρή κίνηση οι Μιλγουόκι Μπακς, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στον 5ο αγώνα της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ, διαμαρτυρόμενοι για τον συνεχή ρατσισμό, τις ανισότητες και τις επιθέσεις που δέχονται Αφροαμερικανοί από λευκούς αστυνομικούς. Τελευταίο επεισόδιο αυτού του «εμφυλίου», οι 7 (!) σφαίρες που δέχτηκε πισώπλατα ο Τζέικομπ Μπλέικ, οι οποίες μπορεί να μην αποδείχτηκαν θανατηφόρες, αλλά θα τον καθηλώσουν για το υπόλοιπο της ζωής του, αφού είχαν ως συνέπεια να μείνει παράλυτος.

Η αποχώρηση των «Ελαφιών» από το παιχνίδι είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι υπόλοιπες ομάδες της «φούσκας» του Ορλάντο και να αναβληθούν όλα τα παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα για την ίδια ημέρα. Μάλιστα, οι διοικήσεις των ομάδων και της Λίγκας στήριξαν τη συγκεκριμένη κίνηση, ενώ φαίνεται ότι δεν θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις (αγγίζουν μέχρι και τα 5 εκατομμύρια $).

Είναι κακό που αντιδρούν οι διάσημοι;

Πολλοί θα αντικρούσουν την κίνηση των αστέρων του NBAμε το επιχείρημα «το κάνουν εκ του ασφαλούς, αυτοί τα έχουν όλα λυμένα στη ζωή τους». Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Και αυτό ακριβώς το γεγονός κάνει πιο σημαντική την πράξη τους. Γιατί είναι άνθρωποι που είτε αντιδράσουν, είτε όχι, δεν τους αγγίζουν οι επιθέσεις κυριολεκτικά. Δεν έχουν τον φόβο που έχει ο καθημερινός Αφροαμερικανός πολίτης, ότι στα καλά καθούμενα θα αλλάξει η ζωή τους. Εκείνοι, όμως, επιλέγουν να αναμετρηθούν με τα επίδικα που υπάρχουν στην κοινωνία και να βγουν μπροστά. Επιλέγουν να φύγουν από την ατομική έγνοια και να ακολουθήσουν τη συλλογική. Να μην μείνουν ήρεμοι και ανακουφισμένοι για το σπίτι τους που είναι ασφαλές, αλλά να αντιδράσουν για τη γειτονιά που καίει.

Εξάλλου, καλώς ή κακώς, ζούμε στην εποχή που η αποχή από κάποιους αγώνες μπάσκετ κάνει περισσότερο ντόρο από την επίθεση, αυτή κάθε αυτή. Έστω κι έτσι, πάντως, το παράδειγμα που μπορούν να δώσουν τα ινδάλματα στους μικρούς θαυμαστές τους, είναι από μόνα τους εφόδια που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Ζούμε όντως μια επανάσταση;

Είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί αυτή η συνθήκη στο αμερικανικό μπάσκετ ως «επαναστατική»; Κάποιοι θα πουν «ναι». Ούτε Φιντέλ Κάστρο στην Σάντα Κλάρα έγινε ο Λεμπρόν Τζέιμς, ούτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χαράζει τη «Μεγάλη Πορεία» του Μάο Τσε Τουνγκ. Αυτό, όμως, δεν κάνει σε καμία περίπτωση ήσσονος σημασίας τις σημερινές διεκδικήσεις και το BlackLivesMatter.

Μπορεί οι αστέρες του NBA να μην πάρουν τα όπλα, αλλά παλεύουν για δικαιοσύνη, για ισότητα και αλληλεγγύη. Και αυτό από μόνο του είναι επαναστατικό, ειδικά στη σημερινή πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων