ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Το πρωτάθλημα του 1915 που διεκδικεί η Λάτσιο και οι… πιστολιές στο Τορίνο

Κοιτώντας, ελέω επικαιρότητας, άλλα πρωταθλήματα που είτε διεκόπησαν, είτε άργησαν να ολοκληρωθούν, είτε τελείωσαν… ανώμαλα, υπάρχουν αρκετά στην Ιταλία.

 

Από τις πλέον σπάνιες, αλλά και… ευτράπελες, ιστορίες η Prima Categoria του 1914-15 και μάλιστα κρατά έως και σήμερα μιας και η Λάτσιο διεκδικεί, 105 χρόνια μετά, δικαστικά τον εν λόγω τίτλο! Τι είχε γίνει; Τότε υπήρχε ένας άλλος τρόπος διεξαγωγής: ποδοσφαιρικά η Ιταλία ήταν χωρισμένη γεωγραφικά σε Βορρά και Νότο, σε μίνι ομίλους, κατόπιν ξανά με ομίλους, μέχρι να βγει ο τελικός.

Η Τζένοα είχε ανέβει επίπεδο, χάρη στον Αγγλο προπονητή Γουίλιαμ Γκάρμπατ, πέρασε… αέρας με σερί νικών και σκοράροντας κατά ριπάς (όπως στο 12-0 επί της Ακου). Στον τελικό όμιλο έπεσε με Τορίνο, Ιντερ και Μίλαν, συνετρίβη μάλιστα με 6-1 από την «γκρανάτα», αναθάρρησε και στο τελευταίο, ούσα 2 βαθμούς πάνω από την Τορίνο, θα κρινόταν η πρωτιά. Αγώνας που δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ ελέω της εμπλοκής της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον νότο, η Λάτσιο είχε περάσει στον τελικό, αναμένοντας Τζένοα ή Τορίνο για αντίπαλο. Κι όμως, απίστευτο, η ιταλική ομοσπονδία (το 1919, πια) απένειμε το πρωτάθλημα… στην Τζένοα, η οποία καλά καλά δεν ήταν φιναλίστ, εν αντιθέσει με τη Λάτσιο σε μια «ετσιθελική» απόφαση!

 «Loscudettoconteso» το αποκαλούν, το «αμφισβητούμενο πρωτάθλημα» που ούτε τα καλύτερα προγνωστικά δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν, υπάρχει όμως και το «Scudetto delle pistole» του 1924-25! Τότε, στους τελικούς της βόρειας Λίγκας μετείχαν η Τζένοα και η Μπολόνια. Οι Γενοβέζοι νίκησαν 2-1 στο πρώτο, στη ρεβάνς η Μπολόνια νίκησε με το ίδιο σκορ, τότε δεν υπήρχαν πέναλτι προβλεπόταν τρίτο ματς σε ουδέτερο: στο Μιλάνο. Εκεί διεκόπη στο 55’ ελέω ενός γκολ που λέγεται ότι η μπάλα κατέληξε εντός εστίας από… κλοτσιά παρευρισκόμενου φιλάθλου (σε ένα ασφυκτικά κατάμεστο γήπεδο)!  Εντέλει συνεχίστηκε με διακοπή μιας ώρας, έληξε 2-2, η Τζένοα αρνήθηκε την παράταση, αποχώρησε, έγινε έφεση και ορίστηκε νέο μπαράζ, στο Τορίνο που διεκόπη ελέω πυροβολισμών (!) εκτός γηπέδου. Πέρασαν δύο μήνες ώστε να οριστεί και τρίτο μπαράζ, στο Μιλάνο και χωρίς φιλάθλους όπου η Μπολόνια νίκησε 2-1 και πέρασε στον τελικό όπου νίκησε την αδύναμη Αλμπα Ρόμα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων