ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Αισιοδοξία για το 2018 και μέσω στατιστικής

Τα xGoals, η ευστοχία αλλά και οι παραπάνω βαθμοί που θα μπορούσε να έχει ο Αστέρας δείχνουν ότι με μία μικρή βελτίωση στον δεύτερο γύρο, το όνειρο της Ευρώπης μπορεί να γίνει πραγματικότητα.



Η έρευνα του Sport24.gr για τους αγώνες που είχαν "μαγική εικόνα" στον πρώτο γύρο, έφερε τον Αστέρα στις ομάδες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική "αδικία". Δύο από τα δέκα πιο "άδικα" αποτελέσματα είχαν τους Αρκάδες στο ρόλο του "θύματος". Η πρεμιέρα με τον ΠΑΣ με βάση τα xGoals ήταν για 2-1 αντί για 1-2, ενώ το ματς με τον Πανιώνιο για 1-0 αντί για 0-1.

Τι είναι όμως τα περίφημα xGoals; Ένας αριθμός που υπολογίζει τα γκολ που θα έπρεπε να βάλει μία ομάδα, όχι με βάση τις τελικές αλλά με τις πιθανότητες που έχει κάθε τελική να καταλήξει στα δίχτυα. Άλλες πιθανότητες έχεις να σκοράρεις αν σουτάρεις 10 μέτρα έξω από την περιοχή και άλλες από το ύψος της μικρής περιοχής. Με απλά λόγια τα xGoals ασχολούνται με τις "καθαρές" ευκαιρίες.

Ο Αστέρας λοιπόν θα μπορούσε να ήταν τώρα στους 28 βαθμούς και να πατούσε γερά στα πόδια του όσον αφορά την Ευρώπη. Με τα "αν" φυσικά δεν γίνεται προκοπή, ωστόσο τα xGoals δείχνουν ότι στην Τρίπολη γίνεται καλή δουλειά στη παραγωγή κλασικών ευκαιριών. Μια δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί και τότε θα αρκεί μια μικρή βελτίωση στην αποτελεσματικότητα αυτών των φάσεων!

Υπάρχει και ένα παράδοξο στη στατιστική. Ο Αστέρας είναι η δεύτερη ομάδα με την καλύτερη ευστοχία στο πρωτάθλημα πίσω από τον Ολυμπιακό, μετρώντας τα γκολ σε σχέση με όλες τις τελικές! Και όμως, αν σε δύο ματς μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευστοχία του σε κλασικές ευκαιρίες, τώρα η κουβέντα θα ήταν διαφορετική.

Όλα όμως τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι κιτρινομπλέ δεν είναι μια ομάδα που ζει για να κρατήσει το μηδέν, ελπίζοντας σε μισό γκολ στην επίθεση. Υπάρχει πλάνο, υπάρχει σχέδιο που βγάζει τους παίκτες σε πλεονεκτική θέση και η στατιστική το επιβεβαιώνει.

Ο δρόμος λοιπόν υπάρχει. Χαράχτηκε στον πρώτο γύρο. Με λίγη προσοχή στην εκμετάλλευση των κλασικών ευκαιριών και με λιγότερη- αν θέλετε- ρέντα των αντιπάλων όπως στα ματς με ΠΑΣ και Πανιώνιο, η Ευρώπη μπορεί να γίνει ξανά πραγματικότητα. Επειδή όμως το πρώτο είναι στο χέρι των παικτών του Σάββα Παντελίδη, ας ποντάρουν εκεί νικώντας και την τύχη των απέναντι. Ελπίζω μόνο να μην χρειαστεί να νικήσει και διαιτητές όπως στο Περιστέρι...

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων