ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Αρκαδια 93.8 απο τους συντακτες του arcadia938.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Παναρκαδικος

Αρκαδικος

Τοπικα

A1 Basket

Ηχητικα

Ακαδημιες

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Εισαγγελέας υπάρχει στην Τρίπολη;

"Προσωρινά στον ΧΥΤΑ Φυλής τα απορρίμματα της Τρίπολης - Υπάρχουν, δηλαδή, χρήματα για σπατάλη;"

 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ;

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε ότι η χρεοκοπία της χώρας δεν κρίνεται μόνο από τα δημοσιονομικά της αλλά και από την αδυναμία να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς ένα πρόβλημα όπως αυτό των απορριμμάτων. Και αντί να συμμαζευτούν τα οικονομικά μέσω μιας καλύτερης οικολογικής και κοινωνικής οργάνωσης, τεράστια ποσά ξοδεύονται σε άστοχες πολιτικές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα σκουπίδια, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

 

Η Τρίπολη, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εδώ και μήνες είναι πολιορκημένη πόλη. 

 

Από τις 13/1/2015 έχει κηρυχθεί από την Περιφέρεια, για πολλοστή φορά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα δημοτικά στερεά απόβλητα, είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη και η δημόσια υγεία απειλείται. 

 

Από την άλλη αποφασίζεται 4000 τόνοι να μεταφερθούν μέχρι τον Απρίλιο στην Αττική, στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σήμερα πλέον βλέπουμε όλο το παγόβουνο και όχι μόνο την κορυφή του! 

 

Αυθαίρετα, με κοινή απόφαση των Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Γιώργου Διδασκάλου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, αποφασίστηκε ότι 4000 τόνοι απορριμμάτων της Τρίπολης θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι ήδη σε οριακή κατάσταση, μέχρι τέλος Απριλίου, για να σταματήσει η λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

Η δραματική κατάσταση στην Τρίπολη επιδεινώθηκε πριν λίγα χρόνια όταν ο προηγούμενος Δήμαρχος μετέτρεψε ένα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αγία Τριάδα Τρίπολης, σε μία απέραντη ανοιχτή χωματερή όπου σήμερα φιλοξενεί πάνω από πενήντα χιλιάδες τόνους δημοτικών στερεών αποβλήτων. 

 

Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, το πρόβλημα των απορριμμάτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «μηδενικών αποβλήτων»), η Τρίπολη πνίγεται άλλη μια φορά από τα σκουπίδια: 

 

- Χωρίς να έχει εξευρεθεί νόμιμος και μόνιμος χώρος τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει.

 

- Χωρίς να έχουν ληφθεί προηγουμένως αποτελεσματικά μέτρα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και εντατικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή.

 

Παράλληλα, ξοδεύτηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων (σε αρκετές περιπτώσεις δήθεν ως «ανακυκλώσιμα»), αντί να δοθούν για να γίνουν υποδομές για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Έτσι τα δημόσια χρήματα, τα χρήματα των φορολογουμένων καταλήγουν στα σκουπίδια αντί να συμβάλλουν στην περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, στην μείωση του οικολογικού και κοινωνικού χρέους καθώς και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της πρόληψης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης 

 

Με την απόφαση των 2 Γενικών Γραμματέων "καλείται ο περιφερειακός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου να μεριμνήσει για την άμεση έκδοση της άδειας λειτουργίας και να θέσει σε κανονική λειτουργία το ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου στη θέση "Κολώνες-Σπαρτίλα", προκειμένου η εγκατάσταση αυτή να υποδεχθεί εν συνεχεία τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης".  

 

Φαίνεται αυτή η απόφαση να αγνοεί όμως το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική και επιπλέον ο ΧΥΤΑ αυτός έχει άδεια για ταφή 12.000 τόνων αποβλήτων ετησίως, και ήδη σε αυτόν θα καταλήγουν 11.000 τόνοι του οικείου Δήμου. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα «Φυλή» σε ένα εξόχως τουριστικό Δήμο.  

 

Η απόφαση των δύο Γ.Γ υπογραμμίζει, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση της αποκατάστασης των παλαιών χωματερών της Πελοποννήσου, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

 

Όμως, παρά τα πρόστιμα που καλείται η χώρα να πληρώσει μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές, και τα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν και σπατάλη χρημάτων διαπιστώνεται για την μεταφορά των απορριμμάτων από την Τρίπολη στον ΧΥΤΑ Φυλής, σε μια δύσκολη εποχή. Καλά κρατεί η αδιαφορία.

 

Εάν δεν υποχρεωθούν οι εκάστοτε Δημοτικοί άρχοντες να εφαρμόζουν την κείμενη Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία πως θα δοθεί λύση; Αναμένουμε, τις άμεσες ενέργειες του αρμόδιου Εισαγγελέα. 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νίκος Χρυσόγελος 6936672882

Λάμπρος Μπούκλης 6944764651

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

# Ομάδα Α Ν Ι Η Β
1 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1 1 0 0 31
2 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1 0 0 1 31
3 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 1 0 0 1 27
4 ΟΦΗ 1 0 1 0 26
5 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1 1 0 0 23
6 ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ 1 1 0 0 22
7 ΚΗΦΙΣΙΑ 1 0 1 0 22
8 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 0 0 1 18

Ροη Ειδησεων

Μοιρασου την σελιδα μας

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

No upcoming matches!