ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Αρκαδια 93.8 απο τους συντακτες του arcadia938.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Παναρκαδικος

Αρκαδικος

Τοπικα

A1 Basket

Ηχητικα

Ακαδημιες

Μητροπούλου στον 93.8: "Η βία δεν κάνει διάκριση"

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Τρίπολης, Μητροπούλου Ελένη, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Αρκαδία 93.8, από τη Δέσποινα Παπαδάτου στην εκπομπή "Πάνω Στην Ώρα".

 

Αναλυτικά δήλωσε:

 

"Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο, που μαστίζει όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, αδιακρίτως. Η βία δεν κάνει διάκριση. Τόσο τα θύματα, όσο και οι δράστες μπορεί να προέρχονται ή να αποτελούν μέρη εύρωστων οικονομικά και μορφωτικά στρωμάτων. Η βία είναι ένα βαθιά ριζωμένο κοινωνικό πρόβλημα. Βασίζεται κατά πολύ στα στερεότυπα και τον τρόπο, που έχουμε μεγαλώσει".

 

"Υπάρχουν πολλές μορφές βίας. Η ενδοοικογενειακή βία, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, η οικονομική βία (απαγόρευση εργασίας της γυναίκας από τον άντρα, με σκοπό την οικονομική της εξάρτηση από αυτόν), η λεκτική βία (χλευασμοί, ύβρεις, ειρωνεία), η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η ψυχολογική-συναισθηματική βία, που συνδέεται άμεσα με τη λεκτική, το trafficking και η σωματεμπορία".

 

"Έχει γίνει όμως τα τελευταία χρόνια μια οργανωμένη προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, αλλά και από τους δήμους ξεχωριστά".

 

"Μαζί με το δικό μας κέντρο λειτουργούν άλλα 13 της Γενικής Γραμματείας ανά την Ελλάδα και υπάρχουν άλλα 25 των δήμων. Συνεργαζόμαστε με 19 ξενώνες πανελλαδικά. Υπάρχουν επίσης 2 ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης".

 

"Οι γυναίκες τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να γνωρίζουν, ότι μπορούν, να απευθύνονται στα κέντρα μας και να το πραγματοποιούν. Είναι γενικά πολύ δύσκολο, να πάρουν την απόφαση και να γίνει ένα οργανωμένο σχέδιο εγκατάλειψης του σπιτιού, που είναι ο χώρος πηγής της βίας, και να απευθυνθούν σε εμάς. Μην ξεχνάτε, πως κάποιες γυναίκες έχουν παιδιά, κάτι που δυσκολεύει πολύ τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης".

 

"Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης λειτουργεί 2 χρόνια. Στην αρχή ήταν πολύ πιο διστακτικές οι γυναίκες, να απευθυνθούν σ’ εμάς για το πρόβλημά τους. Όλο και περισσότερες, όμως, παίρνουν το θάρρος και απευθύνονται στο κέντρο μας".

 

"Τα ποσοστά βίας είναι δυστυχώς πολύ μεγάλα και ακόμα μεγαλύτερα από αυτά, τα οποία περνούν την πόρτα του Συμβουλευτικού Κέντρου. Κάποιες γυναίκες έρχονται σ’εμάς, όμως πολύ περισσότερες δεν τολμούν, να απευθυνθούν ούτε σε μας, ούτε σε κάποια δημόσια υπηρεσία ( αστυνομία, δικαστικές αρχές, νοσοκομείο)".

 

"Μπορεί ακόμα και το χαστούκι, να εμπίπτει στην έννοια της σωματικής βλάβης, όμως τίθεται θέμα απόδειξης. Γι’ αυτό συμβουλεύουμε τις γυναίκες-δέκτες τέτοιας συμπεριφοράς, να απευθύνονται πρώτα σε κάποιο νοσοκομείο, ώστε να έχουν στα χέρια τους έγγραφα πειστήρια, που να αποδεικνύουν, τα όσα έχουν συμβεί, όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια, π.χ. εκδορές, μώλωπες".

 

"Πηγαίνοντας η γυναίκα στην Αστυνομία, υπάρχουν πολλές οπτικές χειρισμού της υπόθεσης. Μπορεί, να γίνει κάποια σύσταση στο δράστη, μπορεί, να καταγγείλει το γεγονός (να γραφτεί, δηλαδή, απλά στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας) ή να ζητήσει πλέον, να καταγραφεί σα μήνυση".

 

"Εμείς παρεμβαίνουμε συμβουλευτικά, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και ενημερώνοντας τις γυναίκες, για τις νομικές επιλογές που μπορούν, να κάνουν. Φυσικά, παρέχουμε και φιλοξενία με τους ξενώνες μας".

 

"Να διευκρινίσω, ότι στο Κέντρο μας δεν έρχονται μόνο γυναίκες αποφασισμένες, να αλλάξουν τη ζωή τους. Έρχονται και γυναίκες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους, τι θέλουν, να κάνουν".

 

"Το κάθε περιστατικό έχει διαφορετική βαρύτητα και η κάθε γυναίκα είναι ιδιαίτερη με το δικό της χαρακτήρα, οπότε κάθε μία θα χρειαστεί διαφορετικό χρόνο αντίδρασης. Κάποιες είναι αποφασισμένες, κάποιες θέλουν περισσότερο χρόνο".

 

"Αν η γυναίκα αποφασίσει, να κινηθεί νομικά, εμείς την ενημερώνουμε, για τις επιλογές που έχει. Δεν αναλαμβάνουμε την υπεράσπισή της στο δικαστήριο. Παρεμβαίνει ή το Πρωτοδικείο, από το οποίο μπορεί και να έχει νομική υποστήριξη με μια αίτηση. Υπάρχει συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, των οποίων η γυναίκα μπορεί, να κάνει νομική χρήση. Από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα, με το οποίο παίρνει δωρεάν νομική στήριξη, βρίσκει δικηγόρο και, πλέον, μπορεί, να απευθυνθεί στο δικαστήριο".

 

"Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Κέντρου μας είναι 2710 241814. Το fax είναι 2710 239592. Το mail μας είναι [email protected]. Βρισκόμαστε στην Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς στο ισόγειο ( κτίριο της ΔΕΥΑΤ) και οι ώρες λειτουργίας μας είναι καθημερινά 8 π.μ.-16 μ.μ".

 

"Πανελλαδικά λειτουργεί σε 24ωρη βάση η τηλεφωνική γραμμή 15900,με αστική χρέωση. Για πιο ολοκληρωμένη στήριξη όμως, καλό είναι, να απευθύνονται οι γυναίκες στα Κέντρα μας".

 

Κλείνοντας, η κ. Μητροπούλου έστειλε ένα μήνυμα στις ακροάτριες του "Αρκαδία 93.8": "Θα ήθελα, να δώσω ένα μήνυμα: η βία είναι ένα φαινόμενο, που δεν κάνει διακρίσεις. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη, καμία γυναίκα δεν είναι η μόνη. Πρέπει, να βρει το κουράγιο, να σταθεί στα πόδια της και να αντιδράσει".

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

# Ομάδα Α Ν Ι Η Β
1 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 30 10 4 16 34
2 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 30 7 13 10 34
3 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 30 7 11 12 32
4 ΟΦΗ 30 6 13 11 31
5 ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ 30 7 8 15 29
6 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 30 6 9 15 27
7 ΚΗΦΙΣΙΑ 30 5 10 15 25
8 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 30 3 10 17 19

Ροη Ειδησεων

Μοιρασου την σελιδα μας

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

No upcoming matches!