ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Αναρρίχηση στο Λεωνίδιο: "Στο βλέμμα του Κοκκινόβραχου"

Πριν ακόμα φτάσεις εκεί, ερωτεύεσαι τη γύρω περιοχή, με θέα πάντα το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου.

 

 

Κάθε στροφή του δρόμου κρύβει μια έκπληξη, η οποία κορυφώνεται μόλις προσεγγίσεις τη μαγευτική κοιλάδα του Λεωνιδίου με τον επιβλητικό Κοκκινόβραχο να παρακολουθεί την πόλη από ψηλά, σαν να ετοιμάζεται να την αγκαλιάσει...

Γιουβέντους Ρεάλ

Πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας το Λεωνίδιο είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη 4000 κατοίκων, η οποία απλώνεται στους πρόποδες του Πάρνωνα. Χτισμένη στη ρίζα μιας θεόρατης κατακόκκινης ορθοπλαγιάς σε κερδίζει μονομιάς, καθώς είναι μια ατμοσφαιρική μεσογειακή γωνιά που αποπνέει αρχοντιά και κοσμοπολιτισμό.

 

 

Ο τόπος είναι ιστορικός και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Την παράσταση κλέβουν τα νεοκλασικά σπίτια και τα αρχοντικά πυργόσπιτα τα οποία σε ταξιδεύουν νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή, μαρτυρώντας τον πλούτο του Λεωνιδίου σε ιστορία και πολιτισμό. Η πεδιάδα που εκτείνεται από την πόλη έως τη θάλασσα, ο «Κήπος του Διονύσου» κατά τον Παυσανία, καλλιεργείται όλο τον χρόνο με εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Φανταστείτε το ελαφρύ άρωμα των βοτάνων, των εσπεριδοειδών και των ξυλόφουρνων, τα κατάλευκα σοκάκια και το ποτάμι που χωρίζει στα δύο τη ζωντανή αυτή κωμόπολη, όπως απλώνεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του απότομου Κοκκινόβραχου. που ξεπερνά τα 250 μ. ύψος.

 

Καταπράσινη και η γύρω περιοχή, γεμάτη χαράδρες, όμορφα χωριουδάκια, ιστορικές μονές και παραλίες με ταβερνάκια πλάι στο κύμα. αποτελεί αγαπημένο τόπο παραθερισμού. Λόγω μάλιστα του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους, έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.

 

Τόσο ο επιβλητικός Κοκκινόβραχος όσο και τα γύρω διάσπαρτα βράχια αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης αναρριχητών απ' όλο τον κόσμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που υψώνοντας το βλέμμα  θα δεις τους θαρραλέους να σκαρφαλώνουν σαν αράχνες στις απόκρημνες πλαγιές.

 

 

Στο αγαπημένο Πάσχα του Λεωνιδίου με τα χαρακτηριστικά φαναράκια να φωτίζουν τον ουρανό, το διάσημο Meli-jazzFestival και τη γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα πολιτιστικό επίτευγμα της πόλης: το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Λεωνιδίου!

"Πυλώνας της φωτιάς"

 

To πλούσιο ανάγλυφο και η εναλλαγή στο χρώμα των βράχων του Πάρνωνα αποτελούν χαρακτηριστικά τα οποία έχουν αναγάγει τελευταία το Λεωνίδιο σε έναν από τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για αναρρίχηση τον χειμώνα, έχοντας ιδιαίτερα ήπιο κλίμα, σύντομες βροχοπτώσεις, μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας και πολύ υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας.

 

Πώς ξεκίνησε όμως όλο αυτό; Ας ταξιδέψουμε μερικές δεκαετίες πίσω στον χρόνο, με μια παλιά ιστορία…

 

Ένα ήσυχο απόγευμα του 1987 στο Λεωνίδιο οι ντόπιοι έκπληκτοι παρατήρησαν ένα ζευγάρι αναρριχητών, τους Δ. Σωτηράκη και Α. Θεοδωρόπουλο να σκαρφαλώνουν σαν μεγάλες αράχνες πάνω στα βράχια, προσεγγίζοντας την κορυφή του Κόκκινου Βράχου. Οι νέοι αυτοί αναρριχητές εξόπλισαν μια διαδρομή δίνοντάς της το όνομα «Πυλώνας της φωτιάς».

 

Πολλοί ήταν οι ντόπιοι που διέκοψαν την εργασία τους προκειμένου να παρακολουθήσουν από την πλατεία της πόλης, από θαυμασμό αλλά και δυσπιστία, «αυτούς τους δυο τρελούς».

 

Αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου

 

Και ενώ ο βράχος κοιμόταν ήσυχος, το 2013, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, η δημιουργία του Αναρριχητικού Πάρκου ήταν πλέον γεγονός. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι αναρριχητές, μεγαλύτεροι ή νεότεροι αλλά και οικογένειες με παιδιά είχαν πλέον τη δυνατότητα να αναρριχούνται στο Πάρκο. Μέσα σε τρία χρόνια το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου προσέφερε 51 τομείς με περίπου 1.000 ασφαλείς διαδρομές όλων των επιπέδων.

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται και άλλες αναρριχητικές διαδρομές και μονοπάτια πρόσβασης, τα οποία θα επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη, αρχάριο ή έμπειρο, να ανέβει με ασφάλεια στις διαδρομές ποικίλων δυσκολιών απολαμβάνοντας την αδιαμφισβήτητη θέα! Η ιδιαιτερότητα του Αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου πέραν των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, έγκειται στην ποικιλία των διαδρομών όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας αλλά και στην κλίση του προς αναρρίχηση βράχου, το μήκος των διαδρομών, τη φωτεινότητα και την εναλλαγή του φυσικού πεδίου.

 

Το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης

 

Μετά απ’ όλα αυτά, το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Λεωνίδιο Αρκαδίας ήταν ζήτημα χρόνου, και πράγματι άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβρη του 2016. Επρόκειτο για μια φιλόδοξη διοργάνωση του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της «Πελοπόννησος Α.Ε.». που είχε ως στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και τη διάδοση, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όλων των δυνατοτήτων και των προτερημάτων του αρχοντικού αυτού τόπου.

 

 

Στο 1ο φεστιβάλ συμμετείχαν πολλοί και υπέροχοι άνθρωποι, οι οποίοι και συνέβαλαν στην εξέλιξη της αναρρίχησης στην πόλη. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Άρης Θεοδωρόπουλος. ο Claude Remy και ο διάσημος αναρριχητής Sachi Amma, οι φωτογράφοι Sam Βie και Jim Thornburg. δημοσιογράφοι από το γερμανικό περιοδικό Klettern, ο Volker Leuchsner και ο Jens Larssen από το www.8a.nu, την πιο δημοφιλή διαδικτυακή πύλη των αναρριχητών στον κόσμο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη στον ΙΙολυχώρο της Φάμπρικας Πολιτισμού, περιελάμβανε ελεύθερη αναρρίχηση, ανοιχτό αναρριχητικό μαραθώνιο με την πολύτιμη συνεργασία της Vertical Life και διαγωνισμό Zlagboard, καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. όπως yoga, περιπατητικές διαδρομές, παρουσίαση zumba και μουσικές συναυλίες.

 

 

Μέρος της εκδήλωσης ήταν οι παρουσιάσεις από τον Claude Remy, τον Άρη Θεοδωρόπουλο, τον Sachi Amma και την Beatrice Pelissier.

 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, υπήρξαν πάρα πολλοί επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και 13 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ. την Αυστραλία και την Ιαπωνία, με τον διακεκριμένο αναρριχητή Sachi Amma να τιμά το φεστιβάλ με την παρουσία του.

 

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ θέλοντας να ευχαριστήσουν τους αναρριχητές και τους επισκέπτες  της περιοχής, πραγματοποίησαν κληρώσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες και μοίρασαν είδη αναρρίχησης (σκοινιά, ζώνες, παπούτσια, κράνος, αναγομώσεις) και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, με τον μεγάλο νικητή να κερδίζει ένα τετραήμερο πακέτο με διαμονή και μεταφορικά για την πασχαλινή περίοδο στο Λεωνίδιο.

 

Οι νικητές του μαραθώνιου αναρρίχησης καθώς και του διαγωνισμό Zlagboard, βραβεύτηκαν από τη Vertical Life.

 

"Οι αναρριχητές φέρνουν ζωή τον χειμώνα. γεμίζουν τους άλλοτε άδειους δρόμους και ανεβάζουν το ηθικό των ντόπιων!" δηλώνει σε ηχητική συνέντευξή του ο εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης Άρης Θεοδωρόπουλος.

 

"Στον ευρύτερο χάρτη της Ελλάδας, το Λεωνίδιο αποτελεί το κέντρο αναρρίχησης της Πελοποννήσου, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς για αναρρίχηση στην Ευρώπη", συνεχίζει. "Από το Λεωνίδιο ξεκινάει η αναρρίχηση και συνεχίζεται στις γύρω περιοχές κατά μήκος της ακτής ή των βουνών της Πελοποννήσου. Είναι ένας τόπος ο οποίος πέραν της αναρρίχησης, σε προκαλεί και σε προσκαλεί με τον γραφικό της πλούτο και τους φιλόξενους ανθρώπους του να τον επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου".

 

Οι προσπάθειες λοιπόν φαίνεται να αποδίδουν καρπό. Ευχόμαστε να συνεχιστούν απ’ όλους με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ζήλο, ώστε να γίνει το Λεωνίδιο ένας από τους πιο οργανωμένους και ασφαλείς αναρριχητικούς προορισμούς με τη φήμη του να διαδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 Της Ελένης Διατσίγκου.

 

Φωτογραφίες: Sam Bie, Kieran Duncan

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΕΠΑΘΛΟ", τεύχος Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου 2017.

 

Πηγή: Leonidion.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων