ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

ΣΑΟΟ: Εξόρμηση στην Αβύσσαινα!

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων διοργανώνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 οδoιπορικό νεολιθικής, ρωμαικής & βυζαντινής αρχιτεκτονικής & ιστορίας.

Συγκεκριμένα, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μνημεία που ανάγονται από την νεολιθική εποχή μέχρι και τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Θα γίνουν τρεις πορείες και ο καθένας πεζοπόρος μπορεί να συμμετάσχει, ανάλογα με την διαθεσή του, είτε σε μία ή δύο απ΄αυτές είτε και στις τρεις στο συνολό τους, αν και οι τρεις πορείες είναι εύκολες με βαθμό δυσκολίας Α΄ και συνιστώνται και για αρχαρίους.

Α΄ Πορεία:Καρβούνι-Νεολιθικός οικισμός Σακοβουνίου-Καρβούνι.Ώρες 1:00,Kατηγ. A

Β΄ Πορεία: Καρβούνι-Βυζαντινή Αβύσσαινα-Αγρίδι.

Γ΄ Πορεία: Αγρίδι-Νερόμυλος Αμπράχοβας-Δροσιά (Περιοχή Δάρα).

Ο οικισμός που αποκαλύφθηκε στον λόφο Σ(φ)ακοβούνι Καμενίτσας είναι σημαντικότατος οικισμός των Νεολιθικών χρόνων και της Εποχής του Χαλκού(5.000-1200 π.χ.), όπου προϊόντα του Αιγαίου (οψιανός Μήλου) αναμιγνύονται με εισηγμένη κεραμική Ανδριατικού τύπου.

Ο  βυζαντινός, ερειπωμένος σήμερα, ναός του Αγ.Ανδρέα στην Αβύσσαινα, διαστάσεων 11μ.χ20μ. με σωζόμενη ανωδομή 0.5 μέτρων, η διάσπαρτη κεραμεική στον ευρύτερο χώρο και ένα τριμερές λουτρό τεκμηριώνει έναν ευμεγέθη βυζαντινό οικισμό στην περιοχή 

Θα ακολουθήσει επίσκεψη  στο παρακείμενο χωριό  Αγρίδι, με τις  εκκλησίες του ( η μία εκ των οποίων βυζαντινής εποχής)  και το πετρόκιστο δημοτικό σχολείο, δωρεά  Ανδρέα  Συγγρού.

Ο νερόμυλος στην θέση Αμπράχοβα Αγριδίου είναι κτίσμα του 17ου ή 18ου αιώνα και αποτελεί δείγμα υψηλής αρχιτεκτονικής.

Ευχής έργον θα ήταν οι αρμόδιες αρχές να συντηρήσουν και αναδείξουν το σημαντικό αυτό μνημείο!

Για το κτίσμα αυτό θα μας ενημερώσουν μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς  Μυλολογικής Εταιρείας ( ΤΙΜS) .

Από την Αμπράχoβα , μέσα από τα Καρνεζέϊκα Καλύβια, η πορεία θα συνεχίσει μέχρι την περιοχή Παλαιόπυργος, όπου υπάρχει κτίσμα του 14ου -15ου αιώνα (υστεροβυζαντινό, χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής αυτής).

Η πορεία θα καταλήξει στην περιοχή Δροσιά, στον κάμπο του Δάρα, όπου στην ομώνυμη ταβέρνα θα ακολουθήσει ορειβατικό γλέντι.

Η εξόρμηση διοργανώνεται από κοινού  με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς  Μυλολογικής Εταιρείας ( ΤΙΜS), το οποίο έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στην καταγραφή και ανάδειξη μύλων σε όλη την Ελλάδα.

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Σ.Α.Ο.Ο., Β. Δεκάζου 9-11, τηλ. 2710234980 , e-mail: [email protected]  

Αναχώρηση λεωφορείου από Πλ. Αγ. Βασιλείου ώρα 8.00 π.μ.

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων