ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

358 ημέρες με τον ΑΣΤΕΡΑ

Ο Στάικος Βεργέτης κάνει τον απολογισμό της σεζόν στον Αρκαδία 93.8, μιλά για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές, τις μεταγραφές, τα όνειρα και τους στόχους. Τι απαντά στην αρνητική κριτική, πώς διαχειρίζεται τις καταστάσεις και πώς αντιμετωπίζουν οι δικοί του άνθρωποι τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

 

 

Μία ξεχωριστή συνέντευξη γεμάτη συναισθήματα, καθημερινές ιστορίες, μαθήματα λειτουργίας ενός κλαμπ και πολύ Αστέρα!

 

Οι δηλώσεις του στον Αρκαδία 93.8:

 

-358 μέρες στα γήπεδα… Το έχετε συνειδητοποιήσει; 

"Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σκεφτεί σε ημέρες. Ηταν μια μεγάλη σε βάθος χρόνου σεζόν για την ομάδα, μεγάλη σε αριθμό αγώνων, σε συναισθήματα, χαράς, λύπης, βιώσαμε όλα όσα κάνουν το ποδόσφαιρο συγκινητικό".

 

-Στην αρχή της σεζόν μέχρι που έφταναν οι στόχοι;

"Πήγαιναν βήμα βήμα τα όνειρά μας, δεν είχαμε διανοηθεί που μπορούμε να φτάσουμε. Θέσαμε στόχους ρεαλιστικούς, υλοποιήσιμους και προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα για να τους κατακτήσουμε". 

 

-Αντέξατε να αγωνιστείτε κοντά στα 60 ματς. Είναι η αρχή το ήμισυ του παντός, δηλαδή η κατάλληλη προετοιμασία;

"Δεν θεωρώ πως κάναμε σωστή προετοιμασία γιατί δεν είχαμε τον χρόνο πέρσι. Αρχίσαμε το πρώτο επίσημο παιχνίδι μέσα Ιουλίου, μπήκαμε σε αγωνιστική σεζόν πολύ νωρίς και δεν είχαμε τα περιθώρια. Μέχρι το Νοέμβριο είχαμε ένα και δύο παιχνίδια την εβδομάδα".

 

-Είναι κέρδος το φετινό χρονικό περιθώριο;

"Αυτό είναι και το μεγάλο όφελος της νίκης με τον ΠΑΟΚ. Ανάσες για ένα μήνα, σωστή προπόνηση, φιλικά και προετοιμασία για την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος. Θα έχουμε δώσει τρία ματς στη Super League μέχρι τον ευρωπαϊκό αγώνα. Το ραντεβού δόθηκε για τις 6 Ιουλίου". 

 

-Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν;

"Η νίκη πρόκριση επί της Μάιντς έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση και ψυχολογία στην ομάδα. Ισως δεν μπορούσαμε ούτε καν να το ονειρευτούμε. Στο πρώτο παιχνίδι άκουσα αρκετά γιατί κράτησα την ομάδα πίσω γύρω στο 70’. Δεν γινόταν εκείνη την περίοδο να αντέξουν οι παίκτες 90 λεπτά σε επιθετικό ρυθμό. Σκέφτηκα το ρεαλιστικό. Να κρατήσουμε το 1-0 και να τα παίξουμε όλα για όλα στην έδρα μας". 

-Η χειρότερη;

"Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο. Συνέπεσε χρονικά με την αγωνιστική κάμψη της ομάδας. Δεν μπορούσα να στηριχτώ σε παίκτες λόγω τραυματισμών και συσσωρευμένης κόπωσης και ήρθε ο αποκλεισμός που μας πόνεσε γιατί είχαμε φιλοδοξίες. Ηταν ένας στόχος γιατί ξέραμε πως οδηγεί απευθείας στο Europa League. Μείναμε εκτός και τρέμαμε μήπως χάσουμε τη θέση και από το πρωτάθλημα". 

 

-Πόσο δύσκολο είναι να κρατάς τις ισορροπίες ανάμεσα σε τόσους παίκτες;

"Ενας προπονητής έχει να διαχειριστεί τρία μέτωπα. Ένα είναι η διοίκηση που έχει φιλοδοξίες, έχει απαιτήσεις, δίνει λεφτά και είναι κοντά στην ομάδα. Δύο είναι οι ποδοσφαιριστές και το άλλο είναι το προσωπικό. Τρία μέτωπα με πολλά άτομα με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και χαρακτήρες. Είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να είσαι ρεαλιστής, να σκέφτεσαι λογικά και φυσικά παίζουν ρόλο οι συνεργασίες". 

 

-Υπήρξε στιγμή που είπατε δεν αντέχω άλλο την πίεση;

"Όχι, τέτοια στιγμή δεν υπήρξε. Κοιτάξτε, έγινα προπονητής ξαφνικά. Δεν το περίμενα. Είναι πρωτοποριακό για μία ομάδα με απαιτήσεις και φιλοδοξίες να εμπιστευτεί τη θέση του προπονητή σε ένα παιδί που δεν έχει κάτσει σε επαγγελματικό επίπεδο σε αυτό το πόστο. Ούτε εγώ το περίμενα. Όλα τα χρόνια ήθελα να είμαι ένας ικανός συνεργάτης για τον εκάστοτε προπονητή. Το πάλεψα, βελτιώθηκα, είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι κάποτε θα γίνω. Συνέπεσε, όμως, με την πιο δύσκολη, την πιο βαριά χρονιά του Αστέρα. Πρωτόγνωρα πράγματα και για τον σύλλογο και για εμένα. Τεράστια η πρόκληση και φτάσαμε μέχρι τον τελευταίο αγώνα να διεκδικούμε. Θα ήταν άδικο για όλη τη δουλειά της σεζόν να μην έρθει αυτή η θέση". 

 

-Πώς διαχειρίζεστε τις καταστάσεις που σας φέρνουν τη μια εβδομάδα ανάμεσα στους καλύτερους και την άλλη στην απαξίωση;

"Από όταν έγινα προπονητής, αυτό που εφαρμόζω είναι να έχω ισορροπία στα συναισθήματα. Ούτε να πετάω στα σύννεφα, ούτε να πέφτω στα πατώματα. Δεν αντέδρασα πολύ άσχημα μετά από μία ήττα, ούτε πέταξα μετά από μία νίκη. Αυτό έχω μεταφέρει και στους ποδοσφαιριστές και γι’ αυτό είχαμε σωστές αντιδράσεις μετά από άσχημα αποτελέσματα. Επειδή το εφαρμόζω πρώτα στον εαυτό μου δεν το αποδέχομαι όταν το κάνουν άλλοι. Υπήρξαν αρνητικά σχόλια, δεν γίνεται να είμαι αρεστός σε όλους".

 

-Παίζει σημαντικό ρόλο έχει η οικογένεια στην ισορροπία των συναισθημάτων;

"Δεν κουβαλάω τον Αστέρα στο σπίτι. Μετά από ήττα μπήκα στο σπίτι, έκατσα στο χαλί και έπαιξα με τα παιδιά μου. Μετά από νίκες το ίδιο. Δεν μου φταίνε σε τίποτα, ούτε η σύζυγος μου, οι γονείς μου ή συγγενείς μου". 

-Εχει γραφτεί πως θα βρίσκεστε σε άλλο πόστο τη νέα σεζόν…

"Η αλήθεια πως εξασκούμαι και για φροντιστής. Ηδη προετοιμάζομαι, μαζεύω μπάλες στο τέλος των προπονήσεων κ.τ.λ. Δεν δίνω σημασία σε τέτοια δημοσιεύματα, συνεχίζω τη δουλειά μου". 

 

-Οι δικοί σας άνθρωποι πώς αντιδρούν στην κριτική;

"Το δύσκολο είναι για τους γονείς μου. Ο πατέρας  μου δεν πήγαινε στο γήπεδο, ούτε τώρα δεν έρχεται γιατί δεν ασχολείται με το άθλημα. Η σύζυγος μου και τα αδέρφια μου ξέρουν πως θα ακουστούν διάφορα, ο πατέρας μου όμως όταν θα ακούσει κάτι στο καφενείο ή στην πλατεία θα στενοχωρηθεί πολύ, δεν έχω καταφέρει να τον πείσω να μην στενοχωριέται τόσο".

 

-Είδαμε στα αποδυτήρια να σας αποθεώνουν οι παίκτες… Πώς νιώσατε;

"Από τη μία πρέπει να κρατά ω απόσταση αλλά από την άλλη είμαστε συνεργάτες. Δεν θα πιούμε καφέ αλλά είμαστε συνεργάτες. Πράγμα που σημαίνει πως σέβεσαι τον παίκτη με ήθος απέναντί του. Η δυσκολία είναι να αφήνεις παίκτες εκτός. Εδωσα πλάτος στο ρόστερ, τα παιδιά κατάλαβαν πως είμαι δίκαιος απέναντί τους και αποδέχτηκαν τις αποφάσεις μου". 

 

-Πιστεύετε πως αδικήσατε κάποιον ή και το ανάποδο, δηλαδή να νιώσατε από κάποιους παίκτες πως δεν έδωσαν όσα μπορούν;

"Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών. Εδωσαν το μέγιστο που μπορούσαν σε κάθε παιχνίδι. Σχετικά με το άλλο σκέλος, υπάρχει περίπτωση σε ένα ρόστερ 27 παικτών να συμβεί, αλλά σίγουρα όχι σκόπιμα". 

 

-Πιστεύετε ο κόσμος έχει καταλάβει τι σημαίνει για την περιοχή η ύπαρξη του Αστέρα;

"Υπάρχει ένα κομμάτι που έρχεται στο γήπεδο, δίνει αυτοπεποίθηση, κουράγιο στους παίκτες και στηρίζει τον Αστέρα. Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι που ενδεχομένως αναζητάει κάτι καλύτερο. Εγώ από την πλευρά μου έχω να πω πως ήρθαν δύο άνθρωποι, έφτιαξαν ένα παλάτι εκεί που ήταν ένα χωμάτινο γήπεδο, ήρθε ολόκληρος Ριβάλντο και έπαιξε στο Γουέμπλει, όπως το λέγαμε στα τοπικά. Αν αυτά δεν γίνονται κατανοητά, τότε δεν υπάρχει και λόγος να προσπαθήσεις να πείσεις κάποιον να είναι κοντά στον Αστέρα. Αυτό που εισπράττω είναι πως όταν κερδίζει ο Αστέρας, έπρεπε να κερδίσει, όταν χάνει ήταν στημένο. Θα προτιμούσα να συγκινεί περισσότερο η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών για την ανοδική πορεία και μεγαλύτερη αποδοχή για τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ και επένδυσαν. Υπάρχουν παραδείγματα πόλεων που όταν έχασαν αυτό που είχαν κατάλαβαν την αξία του". 

-Πόσο αλλαγμένο θα είναι το ρόστερ την ερχόμενη σεζόν; 

"Μέχρι το βράδυ του αγώνα με τον ΠΑΟΚ όλη μας η συγκέντρωση ήταν στο να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ. Ούτε από την πλευρά της διοίκησης με απασχόλησαν με προτάσεις και παίκτες. Η διοίκηση και το τμήμα σκάουτινγκ δουλεύει όλο το χρόνο, από αύριο ξεκινά η οργάνωση του παζλ στον συγκεκριμένο τομέα".  

 

-Εχουν έρθει προτάσεις για Μπαράλες και Λούι;

"Πιστεύω πως θα έρθουν προτάσεις για αρκετούς παίκτες. Εκτός από τους δύο που είπατε υπάρχουν παίκτες που έσπασαν ταβάνια και θα απασχολήσουν. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από πολλά θέματα τι θα γίνει. Εγώ δεν επέμβω ποτέ στο οικονομικό σκέλος, αυτό που θέλω είναι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά να είναι όσο το δυνατό πιο ποιοτικά για να συμπληρωθεί το παζλ, όπως προείπα". 

 

-Πώς λειτουργεί το σύστημα των μεταγραφών;

"Ο προπονητής έχει ένα μοντέλο παιχνιδιού. Μπορεί, ας πούμε, να θέλει ένα μπακ που ανεβαίνει ή ένα που δεν ανεβαίνει. Το μεταφέρουμε στη διοίκηση και σε συνεργασία με το τμήμα σκάουτινγκ βρίσκουν τους στόχους, π.χ τέσσερα μπακ που θα δοθούν για αξιολόγηση από τον προπονητή. Τότε αποφασίζουμε ποιον θέλουμε πρώτο, δεύτερο κ.τ.λ. Δυστυχώς, συνήθως οι δύο πρώτες επιλογές δεν δέχονται να έρθουν στην Ελλάδα. Το θεωρούν υποβιβασμό για την καριέρα τους. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους φορείς και όχι μόνο. Η απευθείας είσοδος στους ομίλους σε κάνει μαγαζί γωνία, ίσως αρκετοί αναθεωρήσουν". 

 

Ένα σχόλιο για τον φίλο σας, τον Γιάννη Καστρίτη που θα οδηγήσει τον Αρκαδικό στην Α1…

"Είναι ευλογία. Μία πόλη όπως η Τρίπολη να έχει δύο ομάδες στις κορυφαίες κατηγορίες και να τις κατευθύνουν δικά της παιδιά. Ο Γιάννης, είναι ένα εξαιρετικό παιδί, εργάτης του μπάσκετ, διαβάζει, εξελίσσεται, ενημερώνεται και βρίσκω κοινά στοιχεία στην πορεία μας".

 

-Κόουτς μέχρι που φτάνουν τα όνειρά σας; 

"Αυτό που ζω δεν το είχα καν ονειρευτεί. Ημουν πριν λίγα χρόνια σε ακαδημία ποδοσφαίρου και τώρα περνάω από εκεί με το πούλμαν της ομάδας και πάω σε αγώνα Europa League. Είναι κάτι ασύλληπτο. Εχω εισπράξει πολλά γι αυτό δεν ονειροπολώ. Όμως είμαι υποχρεωμένος να βελτιώνομαι να εξελίσομαι ώστε να είμαι ένας άξιος εργάτης του ποδοσφαίρου. Μέχρι που θα φτάσει αυτός ένας Θεός το ξέρει. Ηδη έζησα παραπάνω από όσα φανταζόμουν. Ότι και αν συμβεί στο μέλλον θα πράξω με τον Αστέρα στο πλευρό μου, ποτέ στην πλάτη του Αστέρα".

 

-Τέλος, δεν μπορώ να μην σας ζητήσω να διαλέξετε αντίπαλο για το Europa League…

"Θα έχει ενδιαφέρον με την Βιγιαρεάλ λόγω της συνεργασίας μας, όμως με διαφορά θα διάλεγα την εμπειρία της Λίβερπουλ και του Ανφιλντ".

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων