ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Παρουσιάστηκε το V.A.R. στους Έλληνες διαιτητές

Στην διάρκεια της Δευτέρας (16/04) έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ η παρουσίαση του V.A.R. από τον παλαίμαχο διεθνή διαιτητή, Ντέιβιντ Έλερει.

 

 Λίβερπουλ Ρόμα  

Στην Ελλάδα έχουν πάρει του χρόνου την απόφαση να υπάρχει το V.A.R. στην διάρκεια των αγώνων και την Δευτέρα έγινε στους Έλληνες διαιτητές η παρουσίαση του από τον Βρετανό Ντέιβιντ Έλερει, παλαίμαχο διεθνή διαιτητή.

Στην παρουσίαση βρέθηκαν και οι 24 αξιολογημένοι διαιτητές της Super League, εκπρόσωποι των ομάδων αλλά και των Μ.Μ.Ε. Επίσης μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Έλερει συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γραμμένο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Περέιρα.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και από πολλά παραδείγματα αλλά από παιχνίδια του εξωτερικού όπως το πρωτάθλημα της Ιταλίας όπου χρησιμοποιείται αλλά και αγώνες Εθνικών ομάδων.

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

"Το V.A.R. και η υλοποίησή του σε ώρα αγώνα παρουσιάστηκαν από τον βρετανό Ντέιβιντ Έλερει, παλαίμαχο διεθνή διαιτητή, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) και τον V.A.R. Project Leader της Κ.Ε.Δ. Μ. Κουκουλάκη.

Το πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Video Assistant Referee διοργανώθηκε σήμερα από την Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με την FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).

Το V.A.R. workshop παρακολούθησαν τα μέλη της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. με τους 24 αξιολογημένους διαιτητές της Super League, οι εκπρόσωποι των ομάδων της Super League και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Ο κ. Έλερει συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Ε. Γραμμένο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Β. Περέιρα.



Η «ταυτότητα» του Video Assistant Referee:



O VAR expert της ΙFAB και της FIFA κ. Ντέιβιντ Ελερέι χαρακτήρισε το πρόγραμμα Video Assistant Referee ως τα «έξτρα μάτια του διαιτητή», διευκρίνισε βασικά σημεία της λειτουργίας του και έδωσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έως τώρα εφαρμογή του.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους του τηλεοπτικού μέσου που καλύπτει τον αγώνα και τόνισε τη σημασία του ρόλου των σχολιαστών και των δημοσιογράφων, κυρίως ως προς την εκμάθηση και αφομοίωση τόσο της σχετικής ορολογίας όσο και της λειτουργίας του.



Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις άνθρωποι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου (operating room): Ο Video Assistant Referee (VAR), ο Assistant VAR (AVAR) και ο Replay Operator. Οι δύο πρώτοι πρέπει να είναι εν ενεργεία διαιτητές οι έμπειροι παλαίμαχοι διαιτητές, αλλά όχι μέλη Επιτροπών διαιτησίας ή εν ενεργεία παρατηρητές και ο τρίτος τεχνικός.

Ο ρόλος των χειριστών είναι να ειδοποιούν τον διαιτητή όταν υπάρχει αμφιβολία, στις κάτωθι 4 περιπτώσεις προς διόρθωση αποφάσεων για ξεκάθαρα λάθη ή περιπτώσεις που διέλαθαν της προσοχής της διαιτητικής ομάδας:



- Αν μετράει ή όχι ένα γκολ



- Στις περιπτώσεις καταλογισμού ή μη καταλογισμού πέναλτι



- Υπόδειξη απευθείας κόκκινης κάρτας



- Υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη



Ο κ. Ελερέι υπογράμμισε ότι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων αφορά μόνον αυτές τις περιπτώσεις, καθώς κρίθηκε ότι σε άλλες αμφισβητούμενες φάσεις η διακοπή θα ήταν μεγαλύτερη και θα επηρέαζε αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα. «Δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα χρειαστεί, δεν υπάρχει χρονικό όριο, σημασία έχει να πάρει τη σωστή απόφαση. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όχι με ένα, αλλά 3 ή και 4 διλήμματα, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την τελική απόφαση. Όμως η ως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι διακοπές δεν είναι μεγάλης διάρκειας και δεν επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.



Κλείνοντας, ο κ. Ελερέι ανέφερε: «Η χρήση του VAR μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, καθώς αυτοί ηρεμούν μόλις ο διαιτητής κάνει το σχετικό σήμα ότι θα συμβουλευτεί το video, μειώνει την αμφισβήτηση των αποφάσεων και έχει παρατηρηθεί μείωση κατά 25% σε κάρτες λόγω διαμαρτυρίας. Επίσης, έχουν ελαττωθεί οι περιπτώσεις simulation (θέατρο) σε περιπτώσεις πέναλτι.

Η ως τώρα εφαρμογή του έχει καταδείξει τη σημασία του ως προς τις δύσκολες φάσεις πέναλτι, κυρίως το αν η μπάλα βρήκε σε χέρι ή στο στήθος και στον καταλογισμό των γκολ. Το VAR δεν θα καταργήσει όλα τα διαιτητικά λάθη, όμως θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων των διαιτητών και καλύτερα πρωταθλήματα»".

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

# Ομάδα Α Ν Ι Η Β
1 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1 1 0 0 31
2 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1 0 0 1 31
3 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 1 0 0 1 27
4 ΟΦΗ 1 0 1 0 26
5 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1 1 0 0 23
6 ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ 1 1 0 0 22
7 ΚΗΦΙΣΙΑ 1 0 1 0 22
8 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 0 0 1 18

Ροη Ειδησεων