ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Η ιστορία και η πορεία του Φοίβου Κρεμαστής (video)

Η ομάδα του Φοίβου Κρεμαστής Ρόδου κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α’ Δωδεκανήσου κατακτώντας 85 βαθμούς σε 30 αναμετρήσεις, έχοντας 28 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα.

Αντίστοιχα σημείωσε 88 τέρματα και δέχθηκε 17.

Η ομάδα της Κρεμαστής, προπονητής της οποίας είναι ο κ. Σάββας Ορφανίδης κατέκτησε και το Κύπελλο Δωδεκανήσου αφού κέρδισε με σκορ 1-0 του Απόλλωνα Καλυθίων, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αρχοντούλη στο 70’.

Παράλληλα στον 11ο Όμιλο για το πρωτάθλημα Πρωταθλητών ΕΠΣ για τους αγώνες μπαράζ που έκριναν την άνοδο στο ερχόμενο Πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας, η ομάδα της Κρεμαστής τερμάτισε τρίτη με 6 βαθμούς.

 

Ο Φοίβος στα μπαράζ

1η Αγωνιστική:

Π.Α.Ο. Λουτρακίου-Φοίβος Κρεμαστής 3-2
Θύελλα Ραφήνας-Άτταλος Ν. Πέραμου 4-1

2η Αγωνιστική:
Φοίβος Κρεμαστής-Θύελλα Ραφήνας 0-1
Άτταλος Ν. Περάμου-Π.Α.Ο. Λουτρακίου 2-1

3η Αγωνιστική:
Άτταλος Ν. Περάμου-Φοίβος Κρεμαστής 1-3
Π.Α.Ο. Λουτρακίου-Θύελλα Ραφήνας 2-2

4η Αγωνιστική:
Φοίβος Κρεμαστής-Π.Α.Ο. Λουτρακίου 0-1
Άτταλος Ν. Περάμου-Θύελλα Ραφήνας   1-3

5η Αγωνιστική:
Θύελλα Ραφήνας  -Φοίβος Κρεμαστής 3-0 α.α.
Π.Α.Ο. Λουτρακίου-Άτταλος Ν. Περάμου 2-0

6η Αγωνιστική:
Φοίβος Κρεμαστής-Άτταλος Ν. Περάμου 3-0 α.α.
Θύελλα Ραφήνας-Π.Α.Ο. Λουτρακίου 2-0

Η βαθμολογία:
1.    Θύελλα Ραφήνας         13
2.    Π.Α.Ο. Λουτρακίου        07
3.    Φοίβος Κρεμαστής            06
4.    Άτταλος Νέα Περάμου     03
5.

 

Η πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών:

1η Φάση (10/04/2013)
•    ΠΑΣ Ίκαρος-Φοίβος Κρεμαστής 0-2
Προς τιμήν του αδικοχαμένου 20χρονου ποδοσφαιριστή του Φοίβου Κρεμαστής, κ. Φίλιππα Δελαπόρτα τα δύο τέρματα της ομάδας της Κρεμαστής πιστώθηκαν στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Μάλιστα στο φύλλο αγώνα της συγκεκριμένης αναμέτρησης, ο νεαρός ποδοσφαιριστής αναγράφηκε ως ο ενδέκατος παίκτης της ομάδας του Φοίβου.

2η Φάση (17/04/2013)
•    Φοίβος Κρεμαστής-Κηφισιά 2-1
(Ορφανίδης 48’, Καρίκης 76’- Βέρμπης πεν.63’)

4η Φάση (01/05/2013)
•    Φοίβος Κρεμαστής-Ιωνία 2000    3-0
(Τζιβίλογλου 38’,  Μαθιός 54’ πεν-75’)

Προημιτελικά (29/05/2013)
•    Ατρόμητος Λάππα-Φοίβος Κρεμαστής 0-1
(Μαθιός 38’)

Ημιτελικά (05/06/2013)
•    Φοίβος Κρεμαστής-Άρης Ακροποτάμου 4-0
(Λαμάι 6',Αξιώτης 35',82',Ορφανιδης Ν. 64')

 

Το τραγικό γεγονός που έχει παίξει μεγάλο μεγάλο ρόλο στον σύλλογο

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το ταξίδι του Φοίβου Κρεμαστής (πρωταθλήτρια και κυπελλούχος ομάδα της ΕΠΣ Δωδεκανήσων) προς την Ικαρία, καθώς έχασαν τη ζωή του ο 20χρονος ποδοσφαιριστής Φίλιππος Δελαπόρτας (γιος του προέδρου Άκη Δελαπόρτα) και ο Γιάννης Τζιβίλογλου, αδερφός του τεχνικού του συλλόγου Ευτύχη Τζιβίλογλου, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στα Καλύβια Αττικής.

Η αποστολή του Φοίβου έφθασε αεροπορικώς από την Ρόδο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς για τη Σάμο με σκοπό να αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ Ίκαρο για το Κύυπελλο Ερασιτεχνών.

Ωστόσο στο αεροδρόμιο ήρθε ο αδερφός του Ευτύχη Τσιβίλογου, Γιάννης, προκειμένου να μεταβεί στα Καλύβια και να δει την μητέρα του (από εκεί κατάγεται η οικογένεια Τσιβίλογου). Στο ΙΧ αυτοκίνητο επιβιβάσθηκε και ο νεαρός Δελαπόρτας προκειμένου να αγοράσει καινούργια ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Στις 9.10 το πρωί, το όχημα που οδηγούσε ο Γιάννης Τσιβίλογου κινούνταν στη λεωφόρο Αναβύσσου και Μονής Αρκαδίου. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, άρχισε να κάνει ζιγκ-ζαγκ στο δρόμο και σφηνώθηκε με ταχύτητα σε μια κολώνα.

Η σύγκρουση ήταν μοιραία για τον οδηγό και τον Φίλιππο Δελαπόρτα, που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Αμέσως ο Ευτύχης Τσιβίλογου που ήταν στη θέση του συνοδηγού κάλεσε το ΕΚΑΒ, ωστόσο όταν έφτασαν οι διασώστες δεν μπορούσαν να απεγκλωβίσουν τους άλλους δυο νεαρούς, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής, αφού το αυτοκίνητο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι η ΕΠΟ έδωσε την συγκατάθεσή της στον Φοίβο για την αναβολή του αγώνα, αυτός έγινε κανονικά, αφού το θέλησαν οι ίδοι οι παράγοντες του Φοίβου. Η ομάδα της Δωδεκανήσου ανακοίνωσε ότι θα παραταχθεί στη συγκεκριμένη αναμέτρηση με δέκα ποδοσφαιριστές, αφήνοντας συμβολικά κενή τη θέση του εκλιπόντος, και το ίδιο γνωστοποίησε πως θα κάνει και ο Ικαρος Σάμου.

Μάλιστα, η ΕΠΟ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, συγχαίροντας τα δύο σωματεία για την πρωτοβουλία τους, και αποφάσισε να τα τιμήσει στις 11 Μαϊου, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως και έγινε.

 

Η ιστορία του Φοίβου Κρεμαστής

Έχοντας συμπληρώσει αισίως 85 χρόνια ζωής, ο Φοίβος Κρεμαστής αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους αθλητικούς συλλόγους του νησιού μας, και όχι μόνο, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ιστορία της «Ελπίδας Κρεμαστής» που στη συνέχεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετονομάστηκε σε «Φοίβο», μοιάζει με ένα όμορφο παραμύθι που εξακολουθεί να «συγκινεί» τους ανθρώπους που βρίσκονται στον σύλλογο ακόμη και σήμερα. Μετά από έρευνα που κάναμε, η ιστορία του συλλόγου ξεκινάει κάπως έτσι…

Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Μια Κυριακή, περνώντας από το Παραδείσι μια παρέα, από νεαρούς Κρεμαστενούς, είδε στ' Αλώνια να παίζουν ποδόσφαιρο. Τόσος πολύς ενθουσιασμός τους κυρίευσε που, αμέσως με την επιστροφή τους στο χωριό, αποφάσισαν να φτιάξουν και αυτοί μια ποδοσφαιρική ομάδα. Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν ο Κωστής Μιχαλάκης (γιατρός) και ο Αναστασιάδης Βροντής που, λόγω φιλίας του με τον Τζουλιανίνι, ανέλαβε να πάρει την άδεια της ιταλικής Διοίκησης. Από την ίδια κιόλας ημέρα, άρχισαν να γράφονται και τα πρώτα μέλη του γυμναστικού αυτού  συλλόγου.  Στα ιταλικά αρχεία αναφέρονται τα εξής: "Στις 2 Φεβρουαρίου 1927, μερικοί κάτοικοι της Κρεμαστής υποβάλλουν γραπτή αίτηση, στον Διοικητή των νήσων του Αιγαίου Μάριο Λάγκο, για ίδρυση του γυμναστικού συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ", που συνοδευόταν και από ένα προσχέδιο του καταστατικού. Αυτοί ήταν : Α. Αναστασιάδης Βροντής (διευθυντής του σχολείου της Κρεμαστής), Κωστής Μιχαλάκης (γιατρός), Παπανικόλας Γιάννης (γραμματέας του κοινοτικού συμβουλίου της Κρεμαστής), Παπακωνσταντίνου Μιχάλης (δάσκαλος), Καπότος Φώτης, Παρασκευάς Δημήτρης, Χαλκίτης Νίκος, Δράκος Δράκου, Παπδρης Παναγής, Φτάκλας Δημοσθένης".

Στις 28 Φεβρουαρίου 1927, ο Διοικητής Μάριο Λάγκο εγκρίνει την ίδρυση του σωματείου. Στις 2 Μαρτίου του 1927 έγινε η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που το αποτελούσαν οι : Κωστής Μιχαλάκης (πρόεδρος), Αν. Αναστασιάδης Βρόντης (αντιπρόεδρος), Γιάννης Παπανικολάου (γραμματέας) Νίκος Χαλκίτης (ταμίας), Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Κ. Παρασκευάς (Μιμίκος) σύμβουλοι. Επίτιμος πρόεδρος ανακηρύχτηκε ο Μιχ. Πετεινός, Δήμαρχος του Χωριού, από εκτίμηση για την ιδιαίτερή του προσπάθεια προς το σωματείο και την Κοινότητα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, το διοικητικό συμβούλιο είχε σοβαρά και δύσκολα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Πρώτο και σπουδαιότερο η εξεύρεση οικονομικών πόρων για την αγορά αθλητικού υλικού, για την συντήρηση του σωματείου, γήπεδο για την προπόνηση των νέων, στέγη για γραφεία, πρόσληψη γυμναστών, προσέλκυση των νέων, εγγραφή περισσοτέρων μελών και παράλληλα διαπαιδαγώγηση αθλητικού ήθους, πειθαρχίας και συμπεριφοράς. Με λίγα λόγια είχε να αντιμετωπίσει τόσα και τόσα προβλήματα, που οι λύσεις της εποχής απαιτούσαν να είναι προσεκτικές, διότι την κάθε κίνηση τους παρακολουθούσαν οι Ιταλοί. Με ένα δραστήριο και διπλωμάτη πρόεδρο, τον γιατρό Κωστή Μιχαλάκη, η Ελπίδα χωρίς να δίνει στόχους προχωρούσε στο έργο της αθόρυβα και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα σπουδαία και υπολογίσιμα αθλητικά σωματεία της Ρόδου.

Δόθηκε η ονομασία "ΕΛΠΙΔΑ", για να συμβολίζει την ελπίδα των κατοίκων του χωριού για την απελευθέρωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι, το ίδιο όνομα είχε και ο σύλλογος Κρεμαστενών στην Αμερική, που πάρα πολλές φορές έστειλε οικονομική βοήθεια (κτίσιμο Βιβλιοθήκης 1927, ενίσχυση του αθλητικού συλλόγου).  Ύστερα από επιλογή, καταρτίστηκε η πρώτη ομάδα της Κρεμαστής από τους : Μιχάλη Γιαχούς, Παύλο Αργυρίου, Π. Κριζά, Γιαν. Περίδη, Στέφανο Τσαμπικάκη (Καρπούζη), Βασ. Μάτση, Θεόδωρο Δράκο, Παρασκευά Μάτση, Γιώργο Ψαρά, Γιώργο Γρη-γοράκη, Νικήτα Μαντά, Στέργο Μάτση, Γιάννη Κ. Γιαννιού, Δημοσθένη Φλεβαρούς, Μανώλη Πελεκάνο, Δημήτρη Δράκο, Γιώργο Νικολάου (Παπαρολάκη) και Νίκο Σταματάκη. Στη συνέχεια έπαιξαν ακόμη οι Νικήτας Χαλκίτης, Μιχ. Γρηγοράκης, Γιάννης Ελενίτσας και άλλοι.

Τα χρώματα της ομάδας ήταν : ' Ασπρη φανέλα με μια πλατιά μαύρη λουρίδα στο ύψος του στήθους και ένα κεφαλαίο "Ε" στη μέση της λουρίδας. Πίσω από το "Ε" κρύβονταν οι ευσεβείς πόθοι των Κρεμαστενών (ΕΛΠΙΔΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΝΩΣΗ - ΕΘΝΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ). Την προπόνηση των αθλητών ανέλαβαν οι δύο δάσκαλοι Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και Αναστ. Αναστασιάδης. Πρέπει να σημειωθεί ότι, στην ομάδα κατά το 1935 χρέη προπονητή εκτελούσε ο Γαβριήλ Μίσιος. Τα γήπεδα της ΕΛΠΙΔΑΣ : το 1927 η ΕΛΠΙΔΑ έπαιζε στο σχολείο (σε ένα μικρό χώρο 30 μέτρων). Το 1928 στον σημερινό ανθόκηπο (εκεί όπου γίνεται η σημερινή έκθεση), αφού με προσωπική εργασία έκοψαν τα ελαιόδεντρα. Την ίδια χρονιά, όταν έγινε η διοικούσα επιτροπή μεταφέρθηκαν στην περιοχή "Κολονάκι". Το 1929 στην Αμπέλα, εκεί όπου Βρίσκεται το σημερινό, για να καταλήξουν και πάλι στον ανθόκηπο.

Η «επανίδρυση»

Το 1937 με το κλείσιμο όλων των ελληνικών Σχολείων διαλύθηκε και η ΕΛΠΙΔΑ Κρεμαστής.

Το 1938 γίνονταν τα Ντοπολαβόρο και στην Κρεμαστή δημιουργήθηκε η ομάδα  GIL (ΤΖΙΛ), που υπήρχε μέχρι και τον πόλεμο. Σ' αυτήν έπαιζαν : Γιώργος Δράκος, Λάζαρος Αρατσής, Νικήτας Τσουρούτης, Γιάννης Ζωγράφος, Βαγγέλης Κλάδος, Νικήτας Νικηταράς, Παναγιώτης Μπάτης, Παρασκευάς Μάτσης, Σάββας Τσιμέττας και άλλοι.

Το 1943 ο Ηλίας Σταματάκης επανίδρυσε ανεπίσημα την ΕΛΠΙΔΑ, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με παίκτες τους : Μιχάλη Παπαοικονόμου, Μιχάλη Τοδουλάκη, Σάββα Τσιμέτα, Παναγιώτη Φλεβάρη (Κάρλο), Γιάννη Ελενίτσα, Παρασκευά Μάτση, Βασίλη Βόλα, Παρασκευά Γραμματικό, Γιώργο Δράκο, Γιάννη Ζωγράφο και Λευτέρη Τσαμπικάκη. Η ομάδα αυτή δεν είχε γήπεδο, γιατί στον χώρο εκείνο άνοιξαν πηγάδια. Αξέχαστο παραμένει το γεγονός ότι σε κάποιο αγώνα οι Ιταλοί, κατά των Γερμανών, πήραν μερικούς Κρεμαστενούς παίκτες για να τους βοηθήσουν. Τους έντυσαν κρυφά φαντάρους, για να μην τραβήξουν την προσοχή των αντιπάλων τους, έπαιξαν και κατάφεραν να νικήσουν.

Την ημέρα που ανέτειλε ο ήλιος της Ελευθερίας, για τη Δωδεκάνησο, η ομάδα «Ελπίδα» (επανιδρύθηκε ανεπίσημα το 1943) μετονομάστηκε σε «ΦΟΙΒΟ», για να φανερώνει τώρα το φωτεινό, την ελευθερία, τον ήλιο! «Φοίβος» είναι επίσης επωνυμία και επίκληση του Απόλλωνα και του Ήλιου. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως επώνυμο του θεού Απόλλωνα.

Τα πρωταθλήματα

Ο Φοίβος Κρεμαστής αποτελεί ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου που «γεννήθηκε» το 1947, μαζί με τους Διαγόρα, Δωριέα και Ιάλυσο. Φυσικά, έχει πάρει μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα που έχει διοργανώσει η ΕΠΣΔ, καταφέρνοντας να κατακτήσει αυτό της Α’ κατηγορίας, οκτώ φορές, οι οποίες άλλες φορές του έδωσαν το δικαίωμα συμμετοχής στη Β’ Εθνική και άλλοτε στην Δ’. Η αρχή έγινε το 1964, με τον Φοίβο να δίνει την επόμενη σεζόν το «παρών» στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας. Ακολούθησε το πρωτάθλημα του 1967, ενώ τη «σκυτάλη» πήρε η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70, η οποία κατέκτησε τέσσερις τίτλους και αγωνίσθηκε για τρεις σεζόν στη Β’ Εθνική κατηγορία.  Ο Φοίβος αναδείχθηκε επίσης πρωταθλητής Δωδεκανήσου τις περιόδους 1986/87 και 1995/96.

Πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας Δωδεκανήσου: 1964, 1967, 1971, 1972, 1976, 1979, 1987, 1996, 2013

Κύπελλα Δωδεκανήσου: 1971, 1972, 1979, 1984, 1987, 1988, 1994, 2013

Στα… σαλόνια της Β’ Εθνικής

Μετά την πρώτη του συμμετοχή τη σεζόν 1964/65, ο Φοίβος κατάφερε να ξανανέβει επτά χρόνια μετά και να παραμείνει στην Β’ Εθνική για τρία ακόμα έτη. Την πρώτη της χρονιά, η ομάδα της Κρεμαστής δεν κατάφερε να σταθεί στην Β’ Εθνική, αφού και λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, υποβιβάστηκε ξανά στο τοπικό πρωτάθλημα. Επέστρεψε στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της Ελλάδας το 1972, παραμένοντας σε αυτό τρία συναπτά έτη. Ο Φοίβος έχει  δώσει συνολικά 144 αγώνες στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, πετυχαίνοντας 38 νίκες, 32 ισοπαλίες, ενώ ηττήθηκε 74 φορές. Τα τέρματα του ήταν 151 υπέρ και 276 κατά. Η νίκη του επί της Α.Ε. Καλαμάτας τη σεζόν 1964/65 με 5-0 είναι και η μεγαλύτερη της ιστορίας του. Καλύτερη του παρουσία, αυτή της περιόδου 1972/73 όταν τερμάτισε στην 12η θέση μεταξύ 20 ομάδων, ανανεώνοντας τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα.

Την επόμενη χρονιά, ο Φοίβος αγωνίζεται στον δύσκολο 2ο όμιλο της Β’ Εθνικής μαζί με τις ομάδες της Αθήνας και καταφέρνει, αν και μόλις μία θέση πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού, να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα την παραμονή του στην κατηγορία. Τη σεζόν 1974/75 οι Κρεμαστενοί υποβιβάζονται, αφού λόγω της νέας αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, ακολουθεί τον Διαγόρα και άλλες οκτώ ομάδες στην χαμηλότερη κατηγορία.

*Ο Φοίβος έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών το 1972 (πρώτη χρονιά της διοργάνωσης) με 3-2 τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης στον τελικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το 1988 έφτασε και πάλι στον τελικό όμως ηττήθηκε στο Αιγάλεω από τον Μέγα Αλέξανδρο Καβάλας με 1-0.

Το ρόστερ του Φοίβου Κρεμαστής:

Προπονητές: Σάββας Ορφανίδης-Μιχάλης Χαρίτος

Τερματοφύλακες: Γιάννης Καίκας, Τίμος Λουτριώτης, Μιχάλης Μιχαήλ

Αμυντικοί: Λάμπρος Καρύδης, Γιώργος Φωτεινής, Παντελής Αθανασίου, Σωτήρης Λαμάι, Γιάννης Γιαννικάκης, Κώστας Ορφανίδης, Χατιέμ Τζεμαλάι

Μέσοι: Ευτύχης Τζιβίλογου, Βαλάντης Κουδούνης, Απόστολος Αξιώτης, Αντώνης Θεοδοσίου, Αλέξανδρος Τζαφέρης, Παντελής Μπιλιάς, Τάσος Φτάκλας, Σωκράτης Ορφανίδης, Φανούρης Γκινής

Επιθετικοί: Γιώργος Δελαπόρτας, Γιώργος Καρίκης, Παναγιώτης  Μαθιός, Χρήστος Πεταυράκης, Νίκος Ορφανίδης

*Ευχαριστούμε πολύ το συνάδελφο Χρήστο Γρουίτση για τα στοιχεία που μας έδωσε.

 

Δείτε σε βίντεο τα γκολ του Φοίβου στον ημιτελικό του κυπέλλου Ερασιτεχνών με τον Άρη Ακροποτάμου

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων