ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Γλωσσάρι ποδοσφαίρου για... γυναίκες!

Έχει πρωτάθλημα; Έχει champions league; Παίζει ο Αστέρας, και δεν ξεκολλάει από την τηλεόραση; Σου δίνουμε την λύση!

 

 ΑΣΤΕΡΑΣΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Όχι δεν βρήκαμε τη λύση να πάρεις το τηλεχειριστήριο στα χέρια σου και να αλλάξεις κανάλι.

 

Φτιάξαμε έναν οδηγό για αρχάριες, αλλά και για αρχάριους θεατές του ποδοσφαίρου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το άθλημα και να μην τους "φαίνονται κινέζικα".

 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά!

 

Αρχικά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ξεκινά με δύο ομάδες, την φιλοξενούμενη ομάδα και την γηπεδούχο (την ομάδα δηλαδή που της ανήκει το γήπεδο στο οποίο πραγματοποιείται ο αγώνας).

 

Κάθε ομάδα παίζει με 11 παίκτες από τους οποίους ένας είναι τερματοφύλακας και είναι ο μόνος που μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια (όχι σε όλα τα σημεία του γηπέδου).

 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο γήπεδο υπάρχει μεγάλη και μικρή περιοχή όπως θα δείτε παρακάτω, ο τερματοφύλακας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα χέρια του εντός των ορίων της μεγάλης περιοχής. Από εκεί και πέρα όπως και οι υπόλοιποι παίκτες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν μόνο τα πόδια και το κεφάλι τους.

Κατά την διάρκεια του αγώνα ο προπονητής της ομάδας έχει δικαίωμα να κάνει τρεις αλλαγές, δηλαδή να αντικαταστήσει κάποιους παίκτες με κάποιους άλλους.

 

ΟΡΟΛΟΓΙΑ:

 

ΓΚΟΛ: όταν η μπάλα περάσει μια λευκή γραμμή που βρίσκεται στην ευθεία του τέρματος και καταλήξει στα δίχτυα τότε σημειώνεται γκολ υπέρ της ομάδας που το πέτυχε.

 

ΦΑΟΥΛ: όταν κάποιος παίκτης της αντίπαλης ομάδας αντί να χτυπήσει την μπάλα χτυπήσει κάποιον αντίπαλο τότε του καταλογίζεται φάουλ και ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας έχει το δικαίωμα να χτυπήσει την μπάλα από εκείνο το σημείο χωρίς καμία ενόχληση από τους αντιπάλους.

 

ΠΕΝΑΛΤΙ: όταν ένας παίκτης κάνει φάουλ εντός της μεγάλης περιοχής η αντίπαλη ομάδα κερδίζει πέναλτι δηλαδή σουτάρισμα της μπάλας 11 βήματα μακρυά από το τέρμα.

 

ΤΕΙΧΟΣ: ποδοσφαιριστές της ομάδας που έχει κάνει φάουλ στέκονται ακίνητοι στην σειρά, δημιουργώντας ένα νοητό τείχος για να αμυνθούν από το σουτάρισμα της ομάδας που έχει κερδίσει το φάουλ και να αποτρέψουν ενδεχόμενο γκολ.

 

ΠΛΑΓΙΟ: όταν η μπάλα βγαίνει έξω από κάποια πλάγια λευκή γραμμή του γηπέδου.

 

ΑΟΥΤ: όταν η μπάλα βγει έξω από λευκή γραμμή δεξιά, αριστερά η πάνω από το τέρμα.

 

ΚΟΡΝΕΡ: όταν ένας παίκτης διώξει την μπάλα και αυτή περάσει τη γραμμή του άουτ δίπλα ή πάνω από τα δοκάρια του τέρματος της ομάδας του, τότε σφυρίζεται κόρνερ. Στο κόρνερ, ένας παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας στήνει τη μπάλα στη γωνία του γηπέδου εκεί που έχει ένα σημαιάκι και κλωτσάει την μπάλα προς την μεγάλη περιοχή με στόχο κάποιος συμπαίκτης του να βάλει γκολ.

 

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΟΦΣΑΙΝΤ: η κάθε ομάδα έχει μία γραμμή άμυνας με αμυντικούς παίκτες. Αν κάποιος παίκτης της ομάδας που επιτίθεται πάρει την μπάλα ενώ βρίσκεται πίσω από αυτή την αμυντική γραμμή τότε βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, η φάση σταματάει και την μπάλα παίρνει η αντίπαλη ομάδα.

 

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ: δίνεται όταν ένας παίκτης κάνει ένα "δυνατό" φάουλ ή έχει κάποια αντικανονική συμπεριφορά. Αν ένας παίκτης πάρει 2 κίτρινες κάρτες αποβάλλεται από το παιχνίδι.

 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ: δίνεται όταν ένας παίκτης κάνει ένα πολύ "σκληρό" φάουλ ή έχει κάποια σοβαρή αντικανονική συμπεριφορά. Αν ένας παίκτης πάρει κόκκινη κάρτα αποβάλλεται από το παιχνίδι.

 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση ή που θα επισκεφθείτε κάποιο γήπεδο ξεκινήστε την εξάσκηση όσων διαβάσατε!

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων