ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Τρίπολη-Περιστέρι...30 χρόνια πριν! (Video)

Οι μεγάλες μάχες του Σαββατόβραδου φέρνουν ξυπνάνε αναμνήσεις και μας γυρίζουν πίσω το ημερολόγιο τριάντα χρόνια και στις 20 Απριλίου 1988, όταν Τρίπολη και Περιστέρι βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στο μπάσκετ, σε επίπεδο σχολικού πρωταθλήματος.

 

 

ΑΣΤΕΡΑΣ Ατρόμητος

 

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου είναι μία ξεχωριστή μέρα για τον Αρκαδικό αθλητισμό, καθώς οι κορυφαίες ποδοσφαιρικές και μπασκετικές δυνάμεις της Τρίπολης και του Περιστερίου θα διασταυρώσουν τα… ξίφη τους στα γήπεδα της Αρκαδικής πρωτεύουσας.

Στις 5.15 ο Αστέρας υποδέχεται τον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα της Super League και στις 7.30 ο Αρκαδικός υποδέχεται τον αήττητο και πρωτοπόρο ΓΣ Περιστερίου για το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας.

Το 3ο Λύκειο Τρίπολης, για πολλούς η κορυφαία ομάδα μπάσκετ σχολικού πρωταθλήματος που πέρασε από το Νομό Αρκαδίας όλα αυτά τα χρόνια, αποδίδοντας γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ, με μαθητές-παίκτες που έμελλε να γράψουν στην συνέχεια την δική τους ιστορία στο Αρκαδικό μπάσκετ αντιμετώπισε στην προημιτελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος το 3ο Λύκειο Περιστερίου, που είχε τότε ονόματα που στην συνέχεια έπαιξαν στην Α1 κατηγορία όπως οι Λαμπρόπουλος, Γραικός, Κουτσούκος, Γκουργιώτης, ενώ μέλος εκείνης της ομάδας ήταν και ο νυν προπονητής (πώς τα φέρνει η ζωή) του Αρκαδικού Μάριος Δεσποτάκης.

 

Το 3ο Λύκειο Τριπόλεως, για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα, με μία πλειάδα παικτών που έπαιζαν οι περισσότεροι τότε στο ΓΣ Αρκαδίας, κατάφερε να γίνει η μοναδική ομάδα στην ιστορία του σχολικού πρωταθλήματος (με τα τέσσερα οκτάλεπτα) που φιλοδώρησε με «κατοστάρα» στον τελικό την αντίστοιχη ομάδα της Μεγαλόπολης, ρεκόρ αξεπέραστο μέχρι τις ημέρες μας! Στους έξι συνολικά αγώνες που έδωσε είχε μέσο όρο πόντων 72, σπάνιο επιθετικό επίτευγμα ακόμα και στις μέρες μας!

 

Για να φτάσει στον προημιτελικό του πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος, το 3ο Λύκειο Τρίπολης κέρδισε κατά σειρά: Το Λύκειο Λεβιδίου με 81-22 (46-20) στις 28 Ιανουαρίου 1988, το 2ο Λύκειο Τρίπολης με 75-57 (41-22) στις 23 Φεβρουαρίου 1988 και στον τελικό του Νομού Αρκαδίας το ΤΕΛ Μεγαλόπολης με 100-45 (53-20) στις 25 Φεβρουαρίου 1988.

Στον τελικό της ΝΔ Πελοποννήσου κέρδισε το 1ο Λύκειο Γαργαλιάνων με 61-47 (45-24) και στον τελικό της Πελοποννήσου το 1ο Λύκειο Ναυπλίου με 65-58 (32-34). 

 

Με αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, το 3ο Λύκειο Τρίπολης προκρίθηκε στον προημιτελικό του πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος  με αντίπαλο τον 3ο Λύκειο Περιστερίου από το οποίο ηττήθηκε τελικά με 49-58, μετά από ένα δραματικό σε εξέλιξη αγώνα. Στον αγώνα εκείνο είχαν αγωνιστεί για το 3ο Λύκειο Τρίπολης οι παρακάτω έξι παίκτες: Γιαννούλης 14, Κολίντζας 12 (3), Κουκάκης 10, Στιβακτάκης 7, Σιάννας 6 και Σταυρόπουλος.

 

Ο αγώνας ήταν από εκείνους που γέμισαν ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο της Τρίπολης μεσημεριάτικα, καθώς κυριολεκτικά πριν το εναρκτήριο τζάμπολ δεν έπεφτε… καρφίτσα, ενώ οι φίλαθλοι είχαν παρατήσει τις δουλειές τους δίνοντας βροντερό παρόν παροτρύνοντας την προσπάθεια των νεαρών παικτών-μαθητών.

 

Οι δώδεκα παίκτες που απάρτιζαν εκείνη την ομάδα ήταν οι: Παναγιώτης Γιαννούλης, Σταύρος Κουκάκης, Γιάννης Στιβακτάκης, Λυκούργος Κολίντζας, Χρήστος Σιάννας, Κώστας Χουντής, Νίκος Σταυρόπουλος, Γιάννης Σεχιώτης, Βασίλης Αθανασιάδης, Ηλίας Κορμάς, Χρήστος Δρακόπουλος και Τάκης Νικητόπουλος.

 

Το πρωί εκείνης της ημέρας σχολείο δεν υπήρχε για την παραπάνω δωδεκάδα, αλλά ραδιοφωνική εκπομπή με τους παίκτες να μιλάνε (και μεταξύ τους) υποσχόμενοι τη μεγάλη νίκη στους φιλάθλους! 

Οι νεαροί μαθητές-παίκτες, είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο σπίτι του τραυματισμένου στο δεξί πόδι Γιαννούλη, προκειμένου να του συμπαρασταθούν αλλά και για να δώσουν την υπόσχεση για τη μεγάλη νίκη, που θα τους έφερνε στην τελική φάση του πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος!

 

Η πρόκριση στην τελική φάση ήταν από μόνη της μία ιστορική επιτυχία, αλλά η χαρά όλων θα ήταν διπλή καθώς θα διεξαγόταν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή εκεί που μεγαλουργούσαν οι «Θεοί του μπάσκετ» ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Νίκος Φιλίππου, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Τζον Κόρφας, ο Κένεθ Μπάρλοου και οι άλλοι αστέρες της εποχής. κλπ.

 

Ο σχολικός αγώνας είχε την τηλεοπτική κάλυψη από τον καλό και πιστό φίλο του μπάσκετ Γιώργο Καναβό, ενώ στην περιγραφή ήταν ο συνομήλικος των παιδιών-μαθητών εκείνης της ομάδας, ο αξέχαστος Κώστας Περεντές, ο πρώτος που έκανε περιγραφή αγώνων μπάσκετ στην περιοχή μας και μάλιστα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Μπορεί να έφυγε γρήγορα από αυτόν τον μάταιο κόσμο, όμως παραμένει στην καρδιά και στην μνήμη όλων των φίλων του αθλήματος.

 

Οι περισσότεροι παίκτες του 3ου Λυκείου προέρχονταν από την ομάδα του ΓΣ Αρκαδίας (που τώρα δεν υπάρχει), που σαν ηλικιακή φουρνιά λίγους μήνες νωρίτερα, είχε συμμετάσχει -όντας η πρώτη εφηβική ομάδα του Αρκαδικού μπάσκετ που το είχε πετύχει- στην τελική φάση του πανελληνίου εφηβικού πρωταθλήματος κερδίζοντας την 4η θέση στην Ελλάδα, αλλά και τις εντυπώσεις με το μπάσκετ που έπαιζε. 

 

Γυμναστής-προπονητής της σχολικής ομάδας του 3ου Λυκείου ο Κώστας Πλέσσιας, ενώ στον συγκεκριμένο αγώνα οδηγίες έδινε και ο τότε προπονητής του ΓΣΑ Γιώργος Χρονόπουλος, που καθόταν στο καμαράκι και στα τάιμ-άουτ έδινε τις απαραίτητες συμβουλές. Βλέπετε, ο «Αμερικάνος» Χρονόπουλος είχε (σχεδόν) όλους τους παίκτες του 3ου Λυκείου στο ΓΣ Αρκαδίας και μετά από τη σχετική συνεννόηση με το γυμναστή της ομάδας Κώστα Πλέσσια, έδινε όπου έπρεπε τις απαραίτητες συμβουλές στους παίκτες.

 

Το 3ο Λύκειο Τρίπολης δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, καθώς ηττήθηκε από την αντίστοιχη ομάδα του Περιστερίου στο φινάλε 49-58, έχοντας κάποια παράπονα από την διαιτησία της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, οι φίλαθλοι πέταξαν κεριά στο γήπεδο δείχνοντας έτσι την αγανάκτηση τους από τα σφυρίγματα. Έτσι εκδηλώνονταν οι διαμαρτυρίες εκείνη την εποχή, πολύ διαφορετικά από το σήμερα…

 

Παρόλο το αρνητικό αποτέλεσμα, εκείνος ο αγώνας και η προσπάθεια των νεαρών παικτών έμεινε στο μυαλό όλων των φιλάθλων που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο κλειστό γυμναστήριο της Τρίπολης. 

Οι νεαροί παίκτες αγαπήθηκαν από όλη εκείνη την φουρνιά και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει από τότε τριάντα χρόνια, αρκετές φορές γίνεται θέμα συζήτησης στα μπασκετικά στέκια.

 

Υπάρχουν αρκετές ωραίες αναμνήσεις από την πορεία της ομάδας, όμως θα πρέπει να γίνει μία ειδική αναφορά στον επιστάτη του λυκείου, τον Γιώργο Μαθιόπουλο, που με τη σειρά του είχε σταθεί δίπλα σε αυτή την ομάδα όσο ελάχιστοι και θα πρέπει να έχει ακόμα στο σπίτι του κορνιζαρισμένο ένα μεγάλο δίπλωμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου αναφέρεται η κατάκτηση του Πελοποννησιακού πρωταθλήματος μπάσκετ από το 3ο Λύκειο Τριπόλεως, με τις υπογραφές όλων των παικτών.

 

Στο βίντεο θα τον δείτε να στέκεται όρθιος πίσω από τον πάγκο και να καπνίζει αρειμανίως (σε στυλ Γιάννη Ιωαννίδη), ζώντας κάθε στιγμή του αγώνα. Ως ένδειξη αναγνώρισης για την προσφορά του στην ομάδα, μόλις έφτασε το δίπλωμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον τίτλο του πρωταθλητή της Πελοποννήσου, οι παίκτες της σχολικής ομάδας το έβγαλαν φωτοτυπία, το υπέγραψαν και του το χάρισαν σε μία συγκινητική στιγμή.

 

Ο συνδυασμός καλού αθλητή, σε συνδυασμό με τους καλούς χαρακτήρες και τους καλούς μαθητές, αλλά και την γενικότερη αποδοχή εκείνης της ομάδας από την μαθητική κοινότητα, ανάγκασε λίγες ημέρες μετά το άτυχο παιχνίδι με το Περιστέρι, τον Λυκειάρχη του σχολείου Γιώργο Κοκοσούλη, να δώσει τις τελευταίες δύο ώρες άδεια για ένα All-Star game με καρφώματα στο προαύλιο του σχολείου! Άλλα χρόνια, άλλες εποχές, άλλα ήθη και έθιμα στην αθλητική και μαθητική ζωή της πόλης μας…

 

Αναστέναξαν οι μπασκέτες και τα καλάθια στα ανοικτά γήπεδα του 3ου Λυκείου τις τελευταίες δύο διδακτικές ώρες. Η προσπάθεια εκείνων των παικτών-μαθητών είχε αγκαλιαστεί από όλο το σχολείο, αλλά και από όλη την πόλη. Ήταν τέτοια η αγάπη για εκείνη την ομάδα μπάσκετ του 3ου Λυκείου, που κανένας δεν έκανε… κοπάνα, ούτε στους προκριματικούς αγώνες της Αρκαδίας, αλλά ούτε και στον αγώνα με το Περιστέρι και πολύ περισσότερο στο All Star game που στήθηκε πρόχειρα μπροστά στις δύο μπασκέτες του σχολείου στο προαύλιο!

 

Μία ομάδα μπάσκετ που κατάφερε να ενώσει τη φίλαθλη Τρίπολη και να γεμίσει εκείνη την ημέρα με το 3ο Λύκειο Περιστερίου ασφυκτικά τις κερκίδες σε διπλές και τριπλές σειρές (μέχρι και τα σκαλιά) του κλειστού γυμναστηρίου της Τρίπολης. 

 

Παρακολουθώντας το βίντεο εκείνου του αγώνα, θα διαπιστώσετε πώς οι πάγκοι των δύο ομάδων ήταν στην πλευρά της τσιμεντένιας κερκίδας και οι πάντα εφευρετικοί φίλαθλοι της Τρίπολης υποστήριζαν θερμά την αγαπημένη τους σχολική ομάδα τους, ενώ στην αγανάκτηση τους μετά από κάποια σφυρίγματα της διαιτησίας, έριξαν κεριά (!) στον αγωνιστικό χώρο, φανερά επηρεασμένοι από τα κεριά που άναβαν οι φίλαθλοι στο Παλαί ντε Σπόρ, δημιουργώντας με τη σειρά τους τον δικό τους «ναό του μπάσκετ».

 

Δείτε το βίντεο

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων