ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΝΙ ΣΕΪΚΕΛΙ: "Ελληνας" χωρίς τη βούλα! (VIDEO)

Γεννήθηκε στη Βηρυτό. Θα μπορούσε να είναι στην 12άδα του Ευρωμπάσκετ του 1987, αλλά αρκέστηκε να κάθεται δίπλα σε αυτήν. Εγινε σταρ στο NBA. Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο για κινηματογραφική ταινία. Το όνομα: Ρόνι Σεϊκέλι. 

 

Σαν σήμερα, 10 Μαΐου 1965, γεννήθηκε στη Βηρυτό ο Ρόνι Σεϊκέλι. Το όνομά του σάς λέει πολλά, είναι βέβαιο. Ως φυσική παρουσία, όμως, με ελληνικά χρώματα δεν μάθαμε ποτέ τίποτα. Βλέπετε, δεν πήρε ποτέ την ελληνική υπηκοότητα που δικαιούταν, αν και μεγάλωσε ως σχεδόν... γνήσιο ελληνόπουλο. 

 

Σε ηλικία μόλις 3 ετών, μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα. Δεν έζησε τον πόλεμο στο Λίβανο, αλλά πάντα έχει "μέσα του" τα όσα βίωσε η γενέτειρά του από το 1975 έως το 1990. Στη χώρα μας έζησε για 15 ολόκληρα χρόνια. Τόσα, ώστε ο Τάκης Κορωναίος να διαπιστώσει το ταλέντο του (όταν ήταν 17 ετών) και να τον πάρει στον Παναθηναϊκό. 

Με το επίθετο μεταφρασμένο στα ελληνικά, Σακαλής, προσπάθησε επανειλημμένως να πάρει την ελληνική υπηκοότητα για να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας. Δεν τα κατάφερε. Το έχει και αυτό "μέσα του", ως το ανεκπλήρωτο όνειρό του, παρά το γεγονός ότι παίζοντας μπάσκετ πέτυχε περισσότερα από όσα θα μπορούσε και με τη δική μας Εθνική. Ακόμη και στον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε σε ένα τουρνουά στην Κύπρο, αλλά ποτέ σε επίσημο παιχνίδι. 

 

Με την Εθνική Ελλάδας θα μας μείνει πάντα η φυσική παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Ως ο... 13ος, καθισμένος δίπλα στον πάγκο, δίπλα στη "χρυσή" δωδεκάδα, που κατέκτησε την Ευρώπη. Τι είχε πει; "Το 1987 καθόμουν στον πάγκο, έμενα στο ξενοδοχείο με τα παιδιά - για φαντάσου να έπαιζα με τους υπόλοιπους μεγάλους τέσσερις στην πεντάδα. Οσον αφορά τους συλλόγους, δεν ήθελα να πιάνω θέση ξένου. Και ό, τι κι αν ακούστηκε τα επόμενα χρόνια, η μοναδική φορά που είχα επίσημη πρόταση από ελληνική ομάδα ήταν το 2000 όταν με ήθελε ο ΠΑΟΚ". 

 

Η ελληνική "dream team" ήταν για εκείνον πάντα πιο σημαντική και από την αυθεντική "dream team". "Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στην Εθνική Ελλάδας. Από το 1983 έως το 1986 έκανα προπονήσεις με την ομάδα, είχα κάνει τα χαρτιά, αλλά από την Ομοσπονδία μου έλεγαν συνέχεια αύριο, αύριο". Κάπως έτσι, το 1986 άρπαξα την ευκαιρία κι έπαιξα στο Μουντομπάσκετ με τις ΗΠΑ", είπε. Εκείνο που δεν είπε είναι ότι με τις ΗΠΑ τότε κατέκτησε την πρώτη θέση. "Αν έπαιζα με την Ελλάδα, θα φτάναμε στον τελικό", συμπλήρωσε δείχνοντας ότι προτιμούσε τη γαλανόλευκη, παρά το κρεμασμένο μετάλλιο στο στήθος. 

Με την ενηλικίωσή του, λοιπόν, μετακόμισε στις ΗΠΑ. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Σίρακιους, πήρε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική της χώρας το 1986 και από τότε, ξεκίνησε σπουδαία καριέρα στο NBA. Αγωνιζόμενος στους Miami Heat (1988-1994), Golden State Warriors (1994-1996), Orlando Magic (1996-1998), New Jersey Nets (1998, 1999). Οσο για την Ευρώπη, το 2000 επέστρεψε και αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα. Στην Ελλάδα ποτέ... 

 

Ο Ρόνι Σεϊκέλι πάντως, δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται "Ελληνας". Επισκέπτεται τη χώρα μας πολύ συχνά, παίζει μουσική ως Dj και δείχνει την αγάπη του για μια χώρα που τον "μεγάλωσε", αλλά δεν τον αξιοποίησε... Στα 51 χρόνια του, ακόμα και τώρα ο ίδιος θα ήθελε να γυρίσει το χρόνο πίσω και να έχει κερδίσει εκείνο το "τζάμπολ" με τη γραφειοκρατία.

VIDEO

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

Ροη Ειδησεων