ΑΚΟΥΣΤΕ
LIVE

Αρκαδια 93.8 απο τους συντακτες του arcadia938.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Παναρκαδικος

Αρκαδικος

Τοπικα

A1 Basket

Ηχητικα

Ακαδημιες

Κωστόγιαννης στον 93.8: "Παράνομη και εκβιαστική η απαγόρευση εγκυμοσύνης"

Μιλώντας στον Αρκαδία 93.8 και την εκπομπή της Δέσποινας Παπαδάτου "Πάνω Στην Ώρα" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, Δημήτρης Κωστόγιαννης, εξήγησε την παρανομία, που διαπράττουν οι εταιρείες και τους τρόπους, μέσω των οποίων μπορούν οι ενδιαφερόμενες, να δικαιωθούν.

"Είναι ευθέως παράνομα και εκβιαστικά τα δεύτερα και τρίτα χαρτιά, καθώς και οι προφορικές συμφωνίες, τις οποίες αναγκάζουν τις υποψήφιες υπαλλήλους τους να υπογράψουν, οι μεγάλες και οι πολυεθνικές κατά βάση εταιρείες. Χαρτιά και συμφωνίες, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η εγκυμοσύνη. Μετά από παράβαση της συμφωνίας από την εργαζόμενη, αυτή εξαναγκάζεται σε εσωτερικό υποβιβασμό και απόλυση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εταιρεία διεκδικεί και αποζημίωση από την υπάλληλο.

Μιλάμε για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για εναντίωση στη φύση της γυναίκας και του ανθρώπου, για καταπάτηση του Συντάγματος, Εργατικού Δικαίου, αλλά και των Ευρωπαϊκών Εργασιακών Διατάξεων.

Η υποψήφια υπάλληλος δεν πρέπει, να υποκύπτει σε τέτοιους ψυχολογικούς εκβιασμούς, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, λόγω της ανάγκης για εργασία. Αντίθετα, οφείλει, να υποστηρίξει τα δικαιώματά της, αφ’ ενός μην υπογράφοντας τέτοιες συμφωνίες, αφ’ ετέρου προσφεύγοντας στον Επόπτη Εργασίας και κατόπιν σε Νομική Βοήθεια, αν πέσει θύμα τέτοιας συμπεριφοράς από τον εργοδότη.

Πάντα υπήρχε μια επιφυλακτικότητα από τις εταιρείες, ως προς την πρόσληψη γυναικών, ειδικότερα παντρεμένων. Για τις εγκύους δε, υπήρχε εχθρικό καθεστώς. Αυτή είναι μια ξενόφερτη συνήθεια. Στο όνομα του κέρδους και της οικονομίας, ζητούν από τη γυναίκα, να μην κάνει το αυτονόητο και να πάει κόντρα στη φύση και στο Θεό. Το βρίσκω αδιανόητο και άκρως παράλογο και δεν μπορώ, να καταλάβω πώς και ποιος επινόησε τέτοιες διαδικασίες. Για να μην προσθέσω το δημογραφικό πρόβλημα, που δημιουργείται.

Βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό επεκτείνεται παντού. Χάνεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας της εργασίας. Η εργασία έχει προσωπικό χαρακτήρα. Δυστυχώς, όμως, αυτό χάνεται, οι άνθρωποι γίνονται αριθμοί και αντικείμενο εκβιασμού.

Το πρώτο βήμα σε τέτοια περίπτωση είναι, να προσφύγει η γυναίκα στον Επόπτη Εργασίας της περιοχής της. Στη συνέχεια προσφεύγει στα δικαστήρια, όπου και ο όρος αυτός στη σύμβασή της κρίνεται ως παράνομος και καταχρηστικός, που πράγματι είναι!

Όσον αφορά στα έξοδα, η πρώτη επίσκεψη στον Επόπτη, που περιλαμβάνει συζήτηση και απόπειρα συμβιβαστικής επίλυσης, είναι ανέξοδη. Από κει και μετά, αν πάει στα δικαστήρια, ανάλογα με το είδος του δικαστηρίου, κυμαίνεται και η δικαστική της δαπάνη.

Σχετικά με το αν μια γυναίκα έχει πραγματικά ελπίδες, να προσληφθεί μετά την καταγγελία στον Επόπτη Εργασίας, ο κ. Κωστόγιαννης επιβεβαίωσε την κοινή διαπίστωση, που θέλει τον εργαζόμενο σε δεινή οικονομική θέση έναντι του εργοδότη, ο οποίος είναι μεγαλύτερος, έχει νομική υπηρεσία, ενώ οι εργαζόμενοι είναι μεμονωμένοι, έχουν άγνοια νομικών πλαισίων, άρα και δεν μπορούν, να αντιμετωπίσουν εύκολα το μεγάλο μέγεθος, που λέγεται μεγάλη εταιρεία.

Δεν είναι όμως απροστάτευτοι. Αν είναι πολλοί, μπορούν να ενωθούν και να απευθυνθούν στις Ενώσεις. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Αν η γυναίκα έχει κουράγιο και θέληση να το τραβήξει, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Οι μεγάλες εταιρίες εκμεταλλεύονται την αδυναμία, τη διστακτικότητα των απλών εργαζομένων να προσφύγουν στα δικαστήρια και "παίζουν" μόνοι τους. Αν όμως υπάρξει σφοδρή και οργανωμένη αντίσταση, πιστεύω, ότι μπορεί, να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Είναι παράλογο να ζητάς από μια γυναίκα να μη μείνει έγκυος, για να μη χάσει η εταιρία κάποια χρήματα και τον εργαζόμενο, για ένα χρονικό διάστημα.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουμε την υποχρέωση βάσει του κώδικα περί δικηγόρων, σε μείζονος σημασίας κοινωνικά και πολιτικά θέματα, να παρεμβαίνουμε. Αυτό είναι ένα καλό θέμα, που –με αφορμή την εκπομπή σας- θα φέρω στην Ολομέλεια των Προέδρων, η οποία θα συνεδριάσει στις 5 Δεκεμβρίου, ή έστω στη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων της Ολομέλειας των Προέδρων, ώστε να δούμε, τι μπορούμε, να κάνουμε σε πανελλαδική κλίμακα.

Ειδάλλως, ο δικηγορικός σύλλογος Τρίπολης, όπως έχει πράξει κι άλλες φορές σε άλλα θέματα (π.χ. με το χαράτσι της ΔΕΗ, με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τη νομική συνδρομή σε κακοποιημένες γυναίκες), θα πάρει και τώρα πρωτοβουλία, αν καταγγελθούν περιπτώσεις, στις οποίες εξαναγκάζονται γυναίκες, να υπογράψουν τέτοιου είδους σύμβαση".

ΣΧΟΛΙΑ

Το ArcadiaSports.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.


comments powered by Disqus

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

# Ομάδα Α Ν Ι Η Β
1 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1 1 0 0 31
2 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1 0 0 1 31
3 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 1 0 0 1 27
4 ΟΦΗ 1 0 1 0 26
5 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1 1 0 0 23
6 ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ 1 1 0 0 22
7 ΚΗΦΙΣΙΑ 1 0 1 0 22
8 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 0 0 1 18

Ροη Ειδησεων

Μοιρασου την σελιδα μας

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

No upcoming matches!